Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) ställde frågan till EU-kommissionen. Arkivbild.

EU-kommissionen kontaktar regeringen om rättsstatlighet

BRYSSEL 13 februari 2020 | Warborn: Bra att sätts tryck i frågan

EU-kommissionen kommer att kontakta svenska myndigheter för att utreda en händelse där regeringen anklagas för att ha tummat på rättsstatsprincipen och reglerna för unionens system med utsläppsrätter. – Det är bra att det sätts tryck i frågan, säger EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) som uppmärksammade kommissionen på händelsen.

Innan jul ställde EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) en så kallad skriftlig fråga till EU-kommissionen. Han menade att regeringen bortsåg från grundläggande rättsstatliga principer när den i augusti i fjol övertog tillåtlighetsprövningen för Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil innan mark-och miljööverdomstolen hunnit fatta ett beslut i frågan. 

Warborn anser även att det handlar om ett försök till ingrepp i EU:s system för handel med utsläppsrätter.

”Vad avser kommissionen att vidta för åtgärder för att säkerställa att den svenska regeringen inte behandlar ett enskilt företag på ett rättsvidrigt sätt, att den inte politiserar rättsutövningen och att den inte undergräver systemet för handel med utsläppsrätter?”, undrade Warborn i sin fråga.

I går onsdag kom svar från EU-kommissionen.

”Kommissionens avdelningar kommer att ta kontakt med de nationella myndigheterna för att följa upp de frågor parlamentsledamoten har tagit upp”, heter det i svaret från kommissionären Frans Timmermans.

Statsminister Stefan Löfven (S) och miljöminister Isabella Lövin (MP) är sedan tidigare anmälda till riksdagens konstitutionsutskott av Moderaterna för regeringens agerande i frågan.

– [Att även kommissionen granskar] visar ju på att vi har ett rejält problem. Det är bra att det sätts tryck i frågan, säger Jörgen Warborn till Europaportalen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret