Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides under tisdagens coronadebatt i EU-parlamentet. i Bryssel.

EU-parlamentet uppmanar till solidaritet inför coronaviruset

BRYSSEL 10 mars 2020

I Europaparlamentet kritiserades EU-länderna för att de vidtar olika och i bland motstridiga åtgärder för att hantera coronaviruset. Samtidigt uppmanade EU-kommissionen länderna att planera inför en möjlig upptrappning av smittspridningen.

– De kommande dagarna och veckorna är avgörande. Att sakta ned virusets framfart måste vara vår högsta prioritet, sade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides under en debatt i EU-parlamentet på tisdagen.

Enligt henne finns det nu bekräftade fall av coronaviruset i alla 27 medlemsländer. Kyriakides uppmanade samtidigt alla EU-länder att planera för en eventuell nästa fas och upptrappning i smittspridningen.

EU har få befogenheter när det gäller hälsa och sjukvård. Det är främst medlemsländernas ansvarsområden. EU-kommissionen bistår dock med kanaler för samordning och samarbete mellan länderna.

”Förvirrande” med olika regler i EU-länderna

I debatten i EU-parlamentet, som själv vidtagit omfattande åtgärder för att begränsa viruset, kritiserade Manfred Weber, ledare för den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP, det faktum att EU-länderna har agerat olika på situationen och inte samordnat sina åtgärder. 

– Exempelvis genomförs fotbollsmatcher med publik och i andra utan. För många personer innebär det en förvirring, sade Weber som även kritiserade det tyska beslutet att införa ett exportförbud på ansiktsmasker, något som han menade fått en dominoeffekt i flera EU-länder.

Han, och många andra EU-parlamentariker i debatten, uppmanade medlemsländerna till mer solidaritet med varandra och mer samarbete.

EU-kritiker skäms för att EU inte gör mer

Silvia Sardone, en italiensk EU-parlamentariker från högerpopulistiska och EU-kritiska ID-gruppen, menade att utbrottet i Italien, det EU-land som hittills drabbats värst av utbrottet, ”bara kan jämföras med ett krig”. Hon hävdade att EU inte gör tillräckligt för att hjälpa Italien.

– Jag skäms för att EU inte kan reagera på en sådan stor nödsituation [och ] inte står enat, sade Sardone som kritiserade EU för att inte ha ett gemensamt protokoll för detta och att länder lämnas i sticket.

Vill se pengar och hjälp till drabbade

En del ledamöter krävde att pengar satsas på att hjälpa de mest utsatta regionerna och grupperna. Från den socialdemokratiska S&D-gruppen vill man att medlemsländerna ska kunna få större manöverutrymme att låna pengar för att stödja behövande och att Europeiska investeringsbanken bör ge lån till små och medelstora företag så att de klara eventuell likviditetsbrist.

EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) lyfte fram vikten av att fokusera på att hjälpa kvinnor.

– Utsatta grupper är och kommer bli mer drabbade, också ekonomiskt. Där är det viktigt att vi alla ser vad som kan göras. Jag tänker i synnerhet på många av de kvinnor som kommer att bära kostnaderna av coronakrisen, inte minst genom att stanna hemma med barn, sade Guteland.

EU måste dra lärdomar

Den franska liberalen Frédérique Ries pekade på att detta är den fjärde epidemin på mindre än 20 år och att EU i framtiden måste planera och samarbeta bättre. Ska Keller, en tysk miljöpartist, menade att det kanske ”inte är så smart” att bara ett land eller en region tillverkar livsnödvändigt sjukvårdsmateriel. 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret