Annons

Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde.

Bild: ECB

Hoppa till artikelns andra spalt.

ECB-miljarder ska mildra coronachocken

Europeiska centralbanken lovar stödköpa obligationer för 120 miljarder euro och erbjuda banker fler billiga lån i ett försök att minska de ekonomiska effekterna av coronavirusets framfart. Samtidigt uppmanas euroländernas regeringar rycka in med stimulanspaket.

– Spridningen av coronaviruset har varit en omfattande chock för tillväxtutsikten i världen och i euroområdet. Det kommer att få en betydande inverkan på ekonomisk verksamhet, sade ECB-chefen Christine Lagarde Lagarde under en presskonferens på torsdagen där hon målade en dyster bild av prognosen för ekonomin i euroländerna. 

Hon annonserade nya storskaliga stödköp av obligationer i euroländerna med fokus på den privata sektorn till ett värde av 120 miljarder euro fram till årsskiftet.

För att minska risken för likviditetsbrist hos små och medelstora företag som drabbas av viruset och de åtgärder som vidtagits för att stoppa det ska ECB även utfärda nya billiga lån till banker. Dessa ska på så sätt uppmuntras att låna ut pengar till behövande företag.

– Dessa åtgärder ska stödja likviditet och finansieringsvillkor för hushåll, företag och banker, sade Lagarde som även uppmanade euroländernas regeringar att göra vad de kan för att minska de negativa effekterna av viruset på ekonomin.

– En ambitiös och samordnad finanspolitisk respons krävs för att stödja företag och löntagare i riskzonen, sade ECB-chefen.

Styrräntan ligger kvar dock på 0 procent och depositräntan på -0,5 procent.

De brittiska och amerikanska centralbankerna annonserade nyligen räntesänkningar och andra åtgärder för att stimulera ekonomin.