Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Invigning av Centraleuropeiska universitetet i österrikiska Wien efter nedstängningen i ungerska Budapest. Till höger i bild universitetets ungersk-amerikanske grundare George Soros. Arkivbild.

EU-jurist: Olagligt av Ungern att tvinga bort universitet

BRYSSEL 5 mars 2020

EU-domstolens generaladvokat anser att ett ungerskt beslut som ledde till att Centraleuropeiska universitetet tvingades lämna landet inte är i enlighet med EU- och WTO-rätt.

2017 ändrade den ungerska regeringen en lag som ledde till att Centraleuropeiska universitetet CEU, grundat av premiärminister Viktor Orbáns hatobjekt, den ungersk-amerikanske miljardären George Soros,  tvingades lämna landet och flytta till Wien. CEU var det enda universitet som  inte levde upp till de nya kraven som regeringen ställde.

Kort därefter inledde EU-kommissionen ett så kallat överträdelseförfarande mot Ungern, bland annat med motiveringen att ”lagen strider mot den akademiska friheten, rätten till utbildning och näringsfriheten”. Kommissionen var dock inte nöjd med den ungerska regeringens svar och väckte 2018 talan vid EU-domstolen.

I dag torsdag lämnade en av EU-domstolens generaladvokater, Juliane Kokott, sin icke-bindande åsikt i fallet. Hon anser att den ungerska lagen strider både mot EU-rätt och Världshandelsorganisationen WTO:s regler i allmänna tjänstehandelsavtalet GATS.

”Ungern måste behandla utländska och inhemska säten för högre utbildning på samma sätt. Villkoren som infördes i Ungern 2017 […] är inte förenliga med EU-lag och WTO-lag”, heter det i ett uttalande.

Kokott anser bland annat att kraven som den ungerska regeringen ställde på Centraleuropeiska universitetet utgör en ”oproportionerlig begränsning av friheten att grunda och driva utbildningsinrättningar och på den akademiska friheten”. Hon menar även att det strider mot etableringsfriheten, EU:s tjänstedirektiv och EU:s stadgar om de grundläggande rättigheterna.

Torsdagens yttrande är inte bindande för EU-domstolen, men i en majoritet av fallen går domstolen på generaladvokatens utlåtande.

När slutlig dom i fallet kommer är inte känt.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret