Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Åtta länder hade klockan 12 på tisdagen informerat kommissionen om att de tänker införa gränskontroller.

Het EU-fråga: säkra transportvägarna

BRYSSEL 17 mars 2020

Transportministrar träffas på onsdag för att besluta om speciella trafikleder för leveranser av varor inom EU. 

EU-kommissionen har föreslagit att speciella leder bör öppnas för transporten av väsentliga handelsvaror. Detta i och med att flera medlemsländer har infört gränskontroller i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. Transportministrarna ska på onsdagen tillsammans med ansvarig kommissionär diskutera lösningar.

– Vi föreslår snabbfiler för att prioritera viktiga transporter så som medicinsk utrustning och livsmedelsprodukter, säger ordförande för EU-kommissionen Ursula von der Leyen. 

På tisdag kväll kommer stats- och regeringscheferna i Europeiska rådet ha ett telefonmöte om hur koordineringen av gränskontroller bör utformas både mellan medlemsländer och vid de yttre gränserna. 

Ursula von der Leyen konstaterar i ett uttalande att det bör finnas flera undantag för EU-kommissionens förslag om att stänga de yttre gränserna för människor från tredjeländer.  

– Nödvändig personal så som läkare och sjuksköterskor, familjemedlemmar till EU-medborgare och diplomater undantas, säger hon. 

Asylansökningar ska inte heller påverkas av EU-kommissionens rekommendation utan ska tas emot som vanligt, samt betonar de att medlemsländerna alltid bör släppa in EU-medborgare och andra medborgare som bor i landet. Detta framfördes också i de 25 riktlinjerna som presenterades under måndagen. 

Nathalie Majdek Mathisen
Journalistpraktikant
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret