Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Ungersk coronakrislag kritiseras för att underminera demokratin

BRYSSEL 31 mars 2020 | EU-kommissionen ska granska

Det ungerska parlamentet har gett regeringen omfattande befogenheter att styra landet i coronakrisen. Personer som hindrar regeringens pandemibekämpning riskerar upp till åtta års fängelse eller fem år om de sprider vad regeringen kallar osanningar.

137 av det ungerska parlamentets 199 ledamöter röstade på måndagen för en krislag som bland annat ger regeringen rätt att tillfälligt upphäva vissa relevanta lagar och styra genom dekret, den kan alltså driva genom lagar utan att de godkänns av parlamentet. Inte heller får några regionala eller kommunala val eller folkomröstningar hållas så länge lagen gäller. 

Krislagen gör det även straffbart med upp till fem års fängelse för att göra något som förhindrar regeringens pandemibekämpning, som att bryta karantänen, och upp till åtta år i fängelse om ett sådant agerande leder till någons död. 

Personer som offentligt uttrycker eller sprider ”osanning” eller ”förvrängd sanning” i samband med pandemin riskerar samtidigt upp till fem års fängelse. Vissa menar att detta kan användas för att stoppa journalister som är kritiska mot regeringen.

Ingen tidsfrist

Oppositionspolitiker i det ungerska parlamentet hade velat se en tidsbegränsning på 90 dagar men detta avvisades av regeringen som har två tredjedelars majoritet i församlingen. Istället gäller krislagen så länge regeringen anser att den behövs. 

I samband med flyktingkrisen 2015 drev den ungerska regeringen genom en annan krislag som var tänkt att gälla i sex månader. Denna har dock gång på gång förlängts, senast i börja av mars i år.

Coronakrislagen kan bara upphävas om minst två tredjedelar av parlamentsledamöterna och presidenten röstar för att så ska ske. 

Omfattande kritik

Utan att direkt namnge Ungern gjorde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på tisdagen ett uttalande om att respektera grundläggande fri- och rättigheter som att inte hindra journalister och det fria ordet samtidigt som man bekämpar coronavirusets framfart.

– All krisåtgärder måste begränsas till det nödvändiga och strikt proportionerliga. De får inte gälla på obestämd tid. Regeringar måste se till att sådana åtgärder kan underkastas vanlig granskning, sade von der Leyen som tillade att kommissionen avser utvärdera medlemsländernas nödåtgärder i coronokrisen. 

Kritik mot den ungerska krislagen kommer från fler håll.

– Detta är en skandal. Någon gång måste det vara nog för vad Ungern tillåts göra. När resten av Europa samlas för att tillsammans ta oss igenom den här krisen, med tusentals dödsfall och mängder av företag som går på knäna till följd, så väljer Viktor Orbán att ta tillfället i akt och roffa åt sig ännu mer makt, säger EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani (C) i ett uttalande och kräver att EU ”agerar hårt” mot Ungern när coronakrisen är över.

Mänskliga rättighetsorganisationen Amnesty instämmer.

– Denna lag skapar ett obegränsat och okontrollerat undantagstillstånd och ger [premiärminister] Viktor Orbán och hans regeringen oinskränkt fullmakt att begränsa mänskliga rättigheter, sade David Vig, Ungernchef på Amnesty International.

Även Tysklands EU-minister Michael Roth anser att den ungerska regeringen går för långt.

”Corona bekämpar man med mer aktsamhet, bättre hygien och bra hälso- och sjukvård, inte med mindre demokrati”, twittrade Roth.

Justitieministern till försvar

I en debattartikel i Politico inför omröstningen försvarar den ungerska justitieminister Judit Varga lagen och menar att kritiken mot den är ett bevis på att ”vissa tänkare i Västeuropa tror att det är deras existensberättigande att misskreditera den ungerska regeringen vid alla tillfällen”. Hon menar att kritiken bygger på ”en felaktig tolkning, eller i vissa fall medveten förvrängning” av innehållet i lagen.

”De åtgärder som Ungern har vidtagit är nödvändiga, proportionerliga och begränsade för att bekämpa pandemin. Dessutom kan parlamentet dra tillbaka dem när som helst”, skriver Varga.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret