Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Demonstrationer i Hong Kong 2019 mot regimens lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Kina.

Ny utrikespolitisk plan ska stärka demokratin i världen

BRYSSEL 26 mars 2020

EU-kommissionen föreslår en utrikespolitisk strategi för att stärka demokrati och mänskliga rättigheter. Med hjälp av handelsavtal ska målen uppnås. Samtidigt föreslås EU-länderna ge upp delar av sin vetorätt på området.

I sin nya globala plan för demokrati och mänskliga rättigheter fokuserar kommissionen på fem områden, bland annat stärkt skydd för individen. Planen kommer samtidigt som en svenskledd forskarrapport konstaterar att demokrati är tillbakapressad i världen.

EU:s utrikeschef Joseph Borell menar att strategin lanseras i rätt tid.

 – Krissituationer, som den pågående coronapandemin, sätter våra demokratier på prövning. Det är svårare att skydda och utöva mänskliga rättigheter. Det här är en möjlighet för Europa att stå upp för sina värderingar, säger Borell. 

För att stärka individen vill kommissionen motverka alla former av diskriminering på grund av kön, etnicitet, religion eller övertygelse, politisk åsikt, funktionsnedsättning, ålder, sexuell läggning och könsidentitet. 

Kommissionen betonar också vikten av ett fungerande rättsstatsystem och konstaterar att yttrandefrihet och fria medier är under ett växande hot. 

En metod för att få igenom den politiska agendan globalt är att integrera skyddet för mänskliga rättigheter och demokrati i EU:s handelsavtal med tredjeländer. 

Härnäst ska ministerrådet och Europaparlamentet ta ställning till förslaget. 

– Jag hoppas att vi i förhandlingarna kommer att utforma tydliga indikatorer och mekanismer så att vi följer upp EU:s arbete. Detta har varit ett problem tidigare, säger Alice Bah Kuhnke (MP), som är beredd att ställa sig bakom planen. 

Kommissionen har även lagt fram ett separat förslag till stats- och regeringscheferna i Europeiska rådet om att överge vetorätten inom specifika områden i utrikes- och säkerhetspolitiken, GUSP,  så att ministerrådet kan övergå till majoritetsbeslut. Förändringen skulle snabba upp processen med nya lagar för demokrati och mänskliga rättigheter.

Mer fakta

Nathalie Majdek Mathisen
Journalistpraktikant
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret