Bilden är tagen under en militär övning med Europeiska centret för flygträning i Spanien 2017.

Bilden är tagen under en militär övning med Europeiska centret för flygträning i Spanien 2017.

EU-trupper kvar i krisländer trots corona – ska upprätthålla säkerheten

Coronapandemin stoppar inte EU:s militära uppdrag i världen. – Områdena där vi har våra trupper är redan osäkra och instabila, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Under måndagens videokonferens med EU-ländernas försvarsministrar diskuterades bland annat pandemins effekt på militära uppdrag.

– Hälsan till vår personal är en prioriteringsfråga, samtidigt måste vi säkerställa vår närvaro på marken för att undvika negativa säkerhetskonsekvenser, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell under en pressträff efter konferensen. 

EU har 17 militära och civila uppdrag runtom i världen. I Mali deltar bland annat 14 svenskar i ett uppdrag för EU och 225 svenskar för en FN-ledd styrka. Det finns även svenskar på plats i Centralafrikanska republiken och Somalia via EU.

– Områdena där vi har våra trupper är redan osäkra och instabila och jag är rädd att pandemin bara kommer att förvärra situationen. Vi [försvarsministrarna] kommer att diskutera hur vi kan hjälpa länderna att stärka sin motståndskraft, sade Borrell. 

Flera restriktioner har vidtagits i coronavirusets fotspår. Aktiviteter utanför de militära baserna har begränsats och faciliteter för karantän har installerats, men hittills har de inte använts, uppger Borrell.