Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Antal rapporterade smittade i av covid-19 per land, den 16 april 2020, sammanställt av Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC).

EU:s smittskyddsenhet kritiserar egna coronasiffror

BRYSSEL 17 april 2020

Statistik som jämför coronavirusets utbrott i olika länder är missvisande, menar EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, som även förhåller sig kritiskt till egna siffror. 

Intresset är stort för statistik som följer coronavirusets utbrott, men siffror bör tolkas med varsamhet, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC, som sammanställer nationell data från hela världen.

– Det finns många parametrar som kan användas för att beräkna omfattningen av ett utbrott, vi jobbar med några av dem, inte alla, skriver talesperson för den Sverigebaserade myndigheten, Alexandru Niculae, i ett mejl till Europaportalen. 

Enligt myndigheten är Sverige det åttonde landet i EU med flest antal döda per hundratusen invånare. Störst andel döda sett till befolkningen har Spanien och Belgien. 

Men att jämföra siffror mellan länder ska man passa sig för, menar ECDC.

– För det första är definitionen av covid-19 inte standardiserad. Vissa länder rapporterar bara fall som har bekräftats av laboratorium, medan andra inkluderar troliga covid-19-fall.

För det andra har länder olika strategier för att spåra och testa sjukdomsfall. Länder som testar fler invånare rapporterar fler smittade. I Storbritannien testas exempelvis bara de som behöver sjukhusvård. I Tyskland testas alla som har influensaliknande symtom eller som kan ha kommit i kontakt med viruset. 

Detta kan ge ett felaktigt intryck av att vissa länder är mer drabbade än andra, medan situationen i själva verket kan vara tvärtom, konstaterar Niculae. 

– Ländernas strategier för testning av coronaviruset skiljer sig åt såväl som systemet för rapportering. Det är därför vi rekommenderar försiktighet vid jämförelser, säger han. 

Nathalie Majdek Mathisen
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret