Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Färre fick asyl i Sverige

BRYSSEL 27 april 2020

Sverige beviljade under 2019 det minsta antalet asylansökningar på flera år samtidigt som man inte längre ligger i EU-toppen över länder med flest godkännanden sett till befolkningsmängden.

Under 2019 beviljade Sverige närmare 12 000 asylansökningar, enligt en sammanställning från EU:s statistikbyrå Eurostat som publicerades på måndagen. Det är det lägsta antalet sedan 2011. 

Även sett till befolkningsmängden beviljade Sverige färre ansökningar än under de senaste åren då landet legat på plats ett till tre i EU. Under 2019 hamnade Sverige på plats fem.

Tyskland var det EU-land som beviljade klart flest ansökningar – nästan två av fem av alla i EU.

Var tredje fick beviljat

Totalt togs 878 000 beslut på asylansökningar i EU-länderna under 2019. Av dem fick 322 000 personer sina ansökningar godkända vilket ger en beviljandeandel på 37 procent. Motsvarande siffra i Sverige var 29 procent.

Störst chans att få sin ansökan beviljad hade migranter i Spanien, minst chans i Ungern, Tjeckien och Polen.

En viktig faktor för hur hög andel av dem som söker som får sin ansökan godkänd är ursprungsland. Beviljandegraden var under 2019 högst för personer från Venezuela (96 procent av ansökningarna godkända), Syrien (85 %), Eritrea (81 %) och Afghanistan (54 %).

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret