Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven (S) driver en linje om återhållsam budget under dagens toppmöte.

Löfven inför krismöte: Vi ska inte pumpa pengar i EU

BRYSSEL 23 april 2020

Regeringen kan tänka sig att gå vidare med en återhämtningsfond, för de värst drabbade länderna och regionerna i EU, med säger nej till coronaobligationer.

EU-ledare sammanträder under torsdagskvällen för fjärde gången via videolänk för att diskutera EU:s väg ur coronakrisen. 

Mötet är vägledande för EU-kommissionen som senare ska presentera ett nytt flerårigt budgetförslag och en så kallad återhämtningsfond.

Olika idéer har presenterats inför mötet. Medan Spanien vill att en återhämtningsfond ska baseras på bidrag insisterar andra länder, som Österrike, att pengarna ska ges ut via lån som måste betalas tillbaka.

Sveriges linje är att hålla nere storleken på en eventuell fond, och även storleken på nästa flerårsbudget. Upplägget fick inte motstånd från något parti i riksdagens EU-nämnd på torsdagen och blev därmed Sveriges hållning.

–  Det handlar inte om att pumpa in pengar i EU, det handlar om att få igång den reala ekonomin. Därför ska [fonden] handla om lån, inte bidrag, den ska vara tydligt temporär och stödet till enskilda länder ska begränsas, sade statsminister Stefan Löfven (S).

En kontroversiell fråga har varit huruvida euroländerna ska ge ut gemensamma obligationer för att få billigare krislån. Regeringen motsätter sig förslaget. 

– Eftersom krisen inte är begränsad till euroländerna är det inte otänkbart att man har en gemensam skuldsättning även för EU27, men jag vill vara tydlig med att regeringen motsätter sig detta. Att länder fullt ut garanterar varandras lån [...] urholkar de nationella parlamentens budgetmakt och kan leda till oansvarig ekonomisk politik, sade Löfven.

Nathalie Majdek Mathisen
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret