Polens regim driver två kontroversiella lagförslag som tidigare mötts av protester i landet, men under coronatider är demonstrationer förbjudna.

Bild: Polska senaten

Hoppa till artikelns andra spalt.

Polsk aborträtt kan inskränkas – coronaläge försvårar protester

Polens regeringsparti har lagt fram ett förslag som i praktiken förbjuder abort. Kritiker menar att regimen utnyttjar coronaläget som hindrar gatuprotester.

Två kontroversiella lagförslag debatteras i polska parlamentet under veckan. Det ena lagförslaget ska ytterligare inskränka aborträtten i landet och det andra förslaget kan komma att minska sexualkunskapen bland tonåringar.  

Liknande förslag lades fram 2016 men drogs tillbaka efter protester. Under coronakrisen är dock  folksamlingar och demonstrationer inte tillåtna. 

170 parlamentariker från Europaparlamentet och olika nationella parlament motsätter sig förslagen i ett gemensamt uttalande och menar att makthavare utnyttjar utegångsförbudet i coronatider.

Det första förslaget som debatteras i polska parlamentet syftar till att förbjuda abort av missbildade foster, vilket motsvarar närmare 98 procent av alla aborter i landet, enligt Internationella förbundet för planerat föräldraskap.

Polska Federationen för familjeplanering är kritisk.

Annons

– Detta är ett grymt slag för kvinnor, givet under den värsta tiden någonsin. Vi kommer att protestera på alla sätt som går, säger chef Krystyna Kacpura i ett pressmeddelande.

Polen har för närvarande en av Europas mest restriktiva abortlagar som bara tillåter abort om våldtäkt eller insest har begåtts eller om mammans eller fostrets hälsa allvarligt hotas. 

Presidenten Andrzej Duda, som står det högerkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa nära, har sagt att han är beredd att stötta förslaget om abort “för att avskaffa rätten att döda barn med downs syndrom”, enligt tidningen EUractive

EU-parlamentariker Malin Björk (V) har varit aktiv i EU-parlamentet för att väcka opinion mot förslagen.

– Det här är en auktoritär regering som attackerar kvinnors rättigheter i ett läge där det är omöjligt att demonstrera eller ha en riktig demokratisk debatt. Det är helt oacceptabelt, och vi kommer göra allt vi kan för att tillsammans med alla polska aktivister och civilsamhället stoppa detta, säger Malin Björk i ett uttalande.

Det andra lagförslaget om sexualundervisning vill bland annat införa fängelsestraff för de som “offentligt propagerar för sex mellan minderåriga”. 

I praktiken hindrar det vuxna, däribland lärare och doktorer, från att prata om preventivmedel med minderåriga, menar Polska Federationen för familjeplanering.