Annons

EU:s justitiekommissionär Věra Jourová, en tjeckisk liberal, under torsdagens debatt i EU-parlamentet

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-beslut: Daglig granskning av ungerska coronalagar

Efter att först ha gett den ungerska coronalagstiftningen grönt ljus har EU-kommissionen inlett en daglig granskning av hur den påverkar demokratin i landet. Men EU-parlamentariker kräver hårdare tag med indragna EU-medel.

I coronakrisens början införde de flesta EU-länderna undantagsregler och speciella lagar för att lättare kunna hantera krisen. Den ungerska coronalagstiftningen ger regeringen exceptionella maktbefogenheter och har kritiserats för att underminera demokratin i landet. Den innebär bär bland annat regeringen kan styra med dekret på obestämd tid och att personer som uttrycker eller sprider ”osanning” kan få fängelse.

Den ungerska coronalagstiftningen debatterades på torsdagen i EU-parlametet. Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, menade att den ungerska regeringen under premiärminister Viktor Orbán och hans Fidesz-parti använder pandemin som ursäkt för att roffa åt sig mer makt.

– Fidesz-regimen går alltid ett steg längre. När man tror att det är slut lyckas de trampa på demokrati, grundläggande rättigheter och rättsstatlighet ännu lite till, sade Björk.

Den socialdemokratiska partigruppens ledare, spanska Iratxe García Pérez, pekade på att Ungern nyligen inte längre bör klassas som en demokrati av organisationen Freedom House. 

Den ungerske EU-parlamentarikern Márton Gyöngyösi från oppositionella Jobbik pekade på att privata företag i Ungern satts under kontroll av regeringen genom dekret. Kommuner där oppositionen styr ska ha blivit av med vissa av sina inkomster, oppositionspartier blivit av med sitt statliga stöd och medborgare gripits för att ha postat regeringskritiska meddelande på sociala medier.

En politisk aktivist rapporteras även ha gripits av polis efter att han kommenterat ett Facebookinlägg med information om att man tömt sjukhusbäddar i staden Gyula.

Andra EU-parlamentariker kritiserade den ungerska regeringen för att drivit genom en lag mot transpersoner och att man vägrat att ratificera Istanbulkonventionen om våld mot kvinnor.

– I dag har regeringen i Ungern omfattande makt utan tydliga definitioner och på obegränsad tid. Låt oss inte missta oss, detta fyller inget behov från ett effektivitets- eller sjukvårdsperspektiv. Vi vet alla vad som hänt i Ungern i mer än tio år, sade den franska miljöpartisten Gwendoline Delbos-Corfield som ansvarar för EU-parlamentets rapport om demokratin i Ungern.

Flera EU-parlamentariker kritiserade även partigruppen EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, för att hålla Fidesz bakom ryggen genom att inte utesluta partiet.

– Varför fortsätter ni att skydda herr Orbán? Så länge Fidesz är med är EPP medskyldigt till nedmonteringen av demokratin och rättsstatligheten, sade den nederländska liberalen Sophie in ’t Veld.

Under debatten var det ingen EPP-ledamot, förutom två ungerska, som försvarade den ungerska coronalagstiftningen.

Kritiken kritiseras: Häxjakt och dubbel standard

Annons

Vissa EU-parlamentariker, från främst högerextrema ID och nationalkonservativa ECR, menade att Ungern nu åter utsätts för en häxjakt och att man har en dubbel standard eftersom flera andra EU-länder också infört speciella coronalagar utan att kritiseras.

– Det finns ingen anledning att hålla dessa innehållslösa, ideologiska debatter, sade EU-parlamentarikern Andor Deli från ungerska regeringspartiet Fidesz.

Andra pekade på att coronalagstiftningen godkänts av ett demokratiskt valt parlament och att parlamentet, som är helt dominerat av Fidesz, när som helst kan återkalla den.

Även från polskt håll, ett annat EU-land som kritiseras för att urholka grundläggande demokratiska principer, försvarades den ungerska coronalagstiftningen.

– Alla medlemsländer, inklusive Ungern och Polen, har rätt att göra som de vill, sade Beata Kempa, EU-parlamentariker från det polska regeringspartiet Lag och rättvisa. 

Kommissionen: Daglig granskning av Ungern

Under debatten klandrade många ledamöter EU-kommissionen och medlemsländerna i ministerrådet för att inte göra tillräckligt för att sätta tryck på den ungerska regeringen. För två veckor sedan sade EU:s justitiekommissionär Věra Jourová att den ungerska coronalagstiftningen inte bröt mot någon EU-lag. På torsdagen var dock tonen från kommissionär något tuffare.

– [Den ungerska coronalagen] väcker särskild oro. De extraordinära befogenheterna som getts [till regeringen] verkar vara mer långtgående än i andra medlemsländer, sade Jourová.

Hon kritiserade även att vad som räknas som ”osanning”, och därmed kan ge fängelse i flera år om man sprider det, inte är tillräckligt tydligt definierat

– Det kan ha en avkylande effekt på yttrandefriheten, sade Jourová och pekade på en ”välkänd kontext” i Ungern där pressfriheten enligt henne och bland annat Reportar utan gränser stadigt försämrats under Viktor Orbáns styre.

Mest bekymmer sade sig justitiekommissionären ha med att lagstiftningen inte har någon fastställd tidsfrist för när den löper ut.

Kommissionen granskar enligt Jourová hur de speciella coronalagarna i medlemsländerna används. På en veckomässig basis rapporterar kommissionens kontor i medlemsländerna in vad de finner. Men i det ungerska fallet sker sådan rapporterar dagligen.

– På daglig basis utvärderar vi huruvida vi kan vidta rättsliga åtgärder, sade Věra Jourová räknar med att de nödåtgärder som vidtagits under coronakrisen fasas ut i samband med att pandemin klingar av. 

Kommissionen granskar även det dekret som gör det möjligt för arbetsgivare och löntagare att frångå ”nästan alla villkor” i ungersk arbetsrätt. Arbetsrätt är ett område där EU-lagar finns. Även flera ungerska dekrets förenlighet med EU:s dataskyddslagar utreds.