Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Företag och fack kräver svensk EU-solidaritet

STOCKHOLM 16 juni 2020

Tunga företrädare för fack och företag är oroliga för att svenska politiker kommer att stå i vägen för den ekonomiska återhämtning som de anser är helt nödvändigt för europeisk sammanhållning och på sikt för Sveriges exportindustri. På fredag inleds förhandlingarna mellan EU-ländernas stats- och regeringschefer.

När kommissionen i maj föreslog en extra satsning mot coronakrisen, kallad nästa generations EU, för att driva fram en mer hållbar ekonomisk utveckling i de mer fattigare och skuldsatta EU-länderna reste Sverige fler invändningar. Bland annat vill Sverige att det nya stödet i huvudsak ska ges som lån och inte som bidrag. På fredag börjar förhandlingarna om utformningen av förslaget mellan EU-ländernas stats- och regeringschefer. Dagen innan ska riksdagens EU-nämnd spika statsministerns förhandlingsmandat.

I en debattartikeln i Dagens Nyheter på tisdagen varnar nio företags- och fackföreningsledare att den svenska återhämtningen ur coronakrisen riskeras om det inte blir  en positiv utvecklingen i resten av Europa. Därför måste Sverige måste bli en mer konstruktiv och positiv kraft i EU-samarbetet, menar de.  

Debattörerna pekar på att den extra satsningen som föreslås ligger i linje med satsningar som vi själva önskar se såväl i Sverige som i hela EU: en ökad betoning på innovation, digitalisering, inte minst 5G, och infrastruktur, men framför allt på en hållbar tillväxt. Detta skapar i sin tur möjlig­heter för svenska exportföretag att bidra med lösningar inom områden där de i dag ligger långt framme, heter det i debattartikeln.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret