Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel försvarade stats- och regeringschefernas budgetuppgörelse i en debatt i samband med EU-parlamentets resolution i förra veckan.

EU-parlamentet missnöjt med budgetuppgörelse

BRYSSEL 27 juli 2020 | Svenska ledamöter invänder

EU-parlamentet hotar att blockera medlemsländernas uppgörelse om unionens nya budget och coronafond om man inte får igenom sina krav. De flesta svenska EU-parlamentarikerna håller dock inte med.

EU-parlamentet röstade i förra veckan om en åsiktsyttring om den uppgörelse om unionens nästa flerårsbudget och coronafond som stats- och regeringscheferna nådde efter ett maratontoppmöte.

Parlamentarikerna är kritiska till flera delar av uppgörelsen som nu måste godkännas även av EU-parlamentet. 

”Europaparlamentet godtar inte den politiska överenskommelsen om den fleråriga budgetramen 2021–2027 i sin nuvarande form”, heter det i resolutionen som stöddes av 465 ledamöter mot 150 som röstade nej.

En het fråga i budgetförhandlingarna som pågått från och till sedan förslaget först presenterades för över två år sedan är huruvida man ska införa en möjlighet att stoppa utbetalningar av EU-stöd till medlemsländer som inte följer grundläggande demokratiska principer som rättsstatlighet. Principer som alla EU-länder förbundit sig att respektera.

”Europaparlamentet beklagar starkt att [stats- och regeringscheferna i] Europeiska rådet kraftigt försvagade kommissionens och parlamentets insatser för att värna rättsstatsprincipen,”, anser ledamöterna.

Vill ha mer EU-skatter och större budget

EU-parlamentarikerna är även kritiska till att medlemsländernas ledare inte gick längre när det gäller att i framtiden införa nya skatter, eller så kallade egna medel, till EU-budgeten. Ledarna enades konkret om att införa en skatt på plastförpackningsavfall som inte återvinns som ska gå till EU-budgeten.

”Parlamentet betonar att plastskatten bara är ett första steg mot att uppfylla parlamentets förväntningar. Parlamentet tänker förhandla fram en rättsligt bindande tidsplan […] för att införa fler egna medel.”

De är även missnöjda med att storleken på flerårsbudgeten inte blev större och att stats- och regeringscheferna minskade EU-stöden till bland annat klimatsatsningar, forskning och unga.

”Parlamentet påpekar att nedskärningarna i den fleråriga budgetramen går stick i stäv med EU:s mål”, heter det i resolutionen som även beklagar att Sveriges och fyra andra medlemsländers rabatter på EU-avgiften blir kvar.

När det gäller coronafonden på 750 miljarder euro är EU-parlamentarikerna å andra sidan i det stora nöjda med uppgörelsen. Man vill dock ha större fullt inflytande över genomförandet av fonden.

Fler svenskar mot än för

Av de 21 svenska EU-parlamentarikerna röstade sex för resolutionen som kritiserade stats- och regeringschefernas uppgörelse (L, C och MP). Tio röstade mot (KD, SD, M och V).

– Vi motsätter oss Europaparlamentets nya krav. Vi vill inte se en ännu högre EU-budget och vi säger bestämt nej till nya EU-skatter och vidlyftig bidragspolitik, sade EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) i samband med omröstningen. 

Socialdemokraternas fem ledamöter lade ned sina röster.

Nästa steg

Närmast inleds förhandlingar mellan företrädare för EU-parlamentet och medlemsländerna via det nuvarande ordförandeskapet Tyskland. I de motsvarande förhandlingarna om EU:s förra flerårsbudget för sju år sedan fick EU-parlamentet genom en handfull av sina krav dock utan att påverka de stora dragen i stats- och regeringschefernas uppgörelse.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret