Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Eurostat: Störst arbetslöshetsökning i Sverige

BRYSSEL 31 juli 2020

I inget annat EU-land ökade arbetslösheten under juni mer än i Sverige som nu har den sjätte högsta andelen utan jobb i unionen. Mot unga har coronakrisen slagit hårdare.

I juni låg den genomsnittliga arbetslösheten i EU på 7,1 procent vilket är en ökning med 0,1 procentenheter, motsvarande 281 000 personer, jämfört med månaden innan, visar preliminära uppgifter från Eurostat.

Motsvarande ökning i Sverige var 1,3 procentenheter vilket var den enskilt största förändringen för de EU-länder som det finns uppgifter för. Ökningen innebär att arbetslösheten i Sverige enligt Eurostat var 9,3 procent – den sjätte högsta i unionen och långt från regeringens tidigare mål om lägst arbetslöshet i EU år 2020.

 

Ungdomar värre drabbade

Coronakrisen har slagit hårdare mot unga där arbetslösheten i juni på EU-nivå steg med 0,6 procentenheter till 16,8 procent. I Sverige var ökningen i ungdomsarbetslöshet 3,8 procentenheter – den näst högsta. Sverige har den tredje högsta ungdomsarbetslösheten i EU efter Spanien och Grekland men högre än i Italien.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret