Annons

EU:s utrikeschef Josep Borrell sitter både i EU-kommissionen och representerar medlemsländernas utrikesministrar i EU-sammanhang. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU kräver nationell dialog i Belarus

I helgen fortsatte tiotusentals belarusier att protestera mot landets diktator Alexandr Lukasjenko som biter sig kvar vid makten. Myndigheterna måste utan dröjsmål inleda en nationell dialog, enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell.

På söndagen söktes sig tiotusentals belarusier till centrala Minsk för att fortsätta demonstrationerna mot landets diktator Alexandr Lukasjenko, rapporterar Süddeutsche Zeitung. Även i andra städer rapporteras protester ha ägt rum. Det var på dagen två veckor sedan det så kallade presidentvalet där Lukasjenko utropade sig till vinnare trots vittnesmål om omfattande fusk.

Hos EU:s utrikeschef, den spanske socialdemokraten Josep Borrell, väger protesterna beundran.

”Mycket imponerad av de massiva och fredliga demonstrationerna i Minsk och övriga Belarus. De visar belarusiernas beslutsamhet och mod i att söka demokratisk förändring”, twittrade Borrell på söndagen.

Han tillade att Lukasjenko och den belarusiska ledningen ”utan fördröjning” måste inleda en nationell dialog med oppositionen och demonstranter.

Tichanovskaja: Belarusierna inte längre rädda

Den viktigaste belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja befinner sig för tillfället i grannlandet Litauen dit hon tvingades fly efter hot från regimen. Hon tror inte att protesterna kommer att kunna kväsas.

– Att [demonstrationerna] kommer att dö ut kommer inte att ske för folket har vaknat och kommer inte längre kunna leva med en regering de inte accepterar och inte kan förlåta för de brott den begått. Belarusierna är inte längre rädda och redo att försvara sina rättigheter. Ingen litar längre på presidenten, sade Tichanovskaja i en intervju med baltiska nyhetsbyrån BNS. Hennes mål är att hålla nya, rättvisa val i landet.

Lukasjenko satte i lördags landets försvar i högsta beredskapsläge med hänvisning till påstådd Nato-aktivitet i grannländerna Litauen och Polen som enligt regimen har till syfte att driva genom en revolution i landet. Även internet har begränsats för att stoppa demonstrationerna.

På torsdag och fredag träffas EU-länderna utrikesministrar i Berlin för ett informellt möte där bland annat utvecklingen i Belarus ska diskuteras.