Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
En eventuell minskning på 500 miljoner i jordbruksstöd motsvarar nästan tio procent av svenska bönders nettoinkomst per år. Arkivbild

Lantbrukare oroas för uteblivet EU-stöd

BRYSSEL 20 augusti 2020

Svenska lantbrukare riskerar att gå miste om en halv miljard kronor i minskat EU-stöd om inte staten går in med pengar.

Sveriges regering tillsammans med några andra medlemsländer har legat på för att minska EU:s flerårsbudget för 2021-2027. En uttalad svensk linje var inför budgetförhandlingarna var att den "gemensamma jordbrukspolitiken bör minskas väsentligt". En av konsekvenserna blev att jordbruksstödet som går till Sverige kommer vara en halv miljard kronor mindre än i dag. 

Lantbrukarnas Riksförbund är nu oroade för att staten inte kommer att kompensera för de förlorade EU-stöden genom höjd så kallad medfinansiering.

– Vi har en väldigt stark känsla av att regeringen inte har för avsikt att öka den svenska medfinansieringen, säger Palle Borgström, förbundsordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, till TT/GP.

Han säger att regeringen tidigare påtalat att man ska se över möjligheten till ökad medfinansiering om EU-stöden minskar, men att det inte ser ut att bli fallet nu.

En minskning på 500 miljoner i jordbruksstöd motsvarar knappt tio procent av svenska bönders nettoinkomst per år, enligt TT.

Regeringen vill inte kommentera frågan ”under pågående budgetförhandlingar”.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret