Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Historisk minskning av sysselsättning i EU

BRYSSEL 8 september 2020

Över sex miljoner förlorade jobb och minst elva procent färre arbetade timmar i EU är resultatet hittills av coronakrisen. Även om Sverige också är drabbat har landet klarat sig relativt lindrigt jämfört med andra EU-länder inte minst Spanien och Irland.

Sysselsättningsgraden minskade under andra kvartalet i år med 2,7 procent i EU-länderna jämfört med föregående kvartal, visar reviderade siffror från Eurostat på tisdagen. Det är det största tappet sedan mätningarna inleddes 1995.

Störst har minskningen varit i Spanien och Irland. Sverige har hittills klarat sig relativt lidrigt och ligger under EU-snittet med ett sysselsättningstapp på 1,4 procent.

Jämfört med sista kvartalet förra året har runt 6,1 miljoner personer under våren och försommaren förlorat jobbet i EU-länderna. Därmed är de tre senaste årens ökning av sysselsättningen i EU utraderad.

Större fall i arbetade timmar

Eurostat skriver att tappet i antalet anställda har varit ”relativt måttligt” tack vare statligt stöd för korttidsjobb och liknande åtgärder som gjort att folk kunnat behålla sina jobb. Påverkan på antalet arbetade timmar är däremot mer uttalad med en minskning på 10,7 procent under andra kvartalet jämfört med föregående. Även med detta mått ligger minskningen i Sverige under EU-snittet med 7,2 procent färre arbetade timmar.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret