Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit, en socialdemokratisk luxemburgare.

EU-fokus på arbetsskador

BRYSSEL 12 oktober 2020

EU lanserar en kampanj för att belysa det vanligaste arbetsrelaterade hälsoproblemet i medlemsländerna.

Tre av fem personer lider av arbetsrelaterade belastningsbesvär som ryggvärk, muskelstelhet och nackont vilket gör det till det vanligaste arbetsskadan i EU. 

– Detta kan påverka vår vardag allvarligt och skada vår fysiska och mentala hälsa. Dessa åkommor kan resultera i ökad frånvaro från arbetet, minskad produktivitet och för företagen minskad konkurrenskraft, sade EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit på måndagen när han tillsammans med Europeiska arbetsmiljöbyrån och det tyska ordförandeskapet på måndagen lanserade en kampanj för att sätta fokus på problemet.

Arbetsrelaterade belastningsbesvär kan drabba de flesta yrkeskategorier och orsakas av bland annat upprepade rörelser, stillasittande och tunga lyft. Med coronapandemin och det ökade hemarbetet ökar riskerna för sådana skador, enligt kommissionen.

Kampanjen som pågår under två år går bland annat ut på informera om hur belastningsskador förbyggs.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret