Pierre Larrouturou, fransk socialdemokratisk EU-parlamentariker, ansvarar för parlamentets hållning i förhandlingarna om nästa års budget. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentariker hungerstrejkar för högre EU-budget

Den franske EU-parlamentarikern Pierre Larrouturou har inlett en hungerstrejk för att få mer pengar till EU-budgeten.

Den franske socialdemokraten Pierre Larrouturou har EU-parlamentets huvudansvar i förhandlingarna medlemsländerna om unionens budget för 2021. Han anser att medlen i EU-budgeten är för små för att klara klimat- och hälsoutmaningarna. I går onsdag inledde han därför en hungerstrejk i EU-parlamentet med syfte att öka trycket på medlemsländerna.

”Mitt mål är inte att dö utan att undvika miljontals dödsfall, att EU ges medlen för att agera för folkhälsan, klimatet och sysselsättningen”, twittrade Larrouturou som även kräver en skatt på finansiella transaktioner för att finansiera EU-budgeten.

– Jag kommer att stanna i EU-parlamentet dag och natt utan att äta för att peka på denna skandal, sade fransmannen enligt nyhetsbyrån AFP.