Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kommissionen: Vi kan inte skjuta upp frågan om digitalskatt längre

EU-kommissionen sätter mitten av nästa år som ny tidsfrist innan man lägger fram ett eget förslag på en europeisk digitalskatt.

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD presenterade på måndagen ett uttalande om organisationens pågående arbete med att samla sina medlemsländer bakom en gemensam digitalskatt för nätjättar som Google och Facebook. I uttalandet lovar man att senast vid halvårsskiftet 2021 ska ha enas om villkoren för en sådan skatt.

EU-kommissionen har tidigare meddelat att man kommer lägga fram ett eget förslag på en digitalskatt om OECD-länderna inte lyckas komma överens i slutet av detta år. 

– Det står nu klart att detta inte är möjligt. Vi kan inte fortsätta skjuta upp frågan. Den nya tidsfristen vid halvårsskiftet 2021 måste bli den sista, sade EU-kommissionens talesperson Daniel Ferrie.

Sverige och ett antal andra medlemsländer är sedan tidigare kritiska till att en digitalskatt införs på EU-nivå.