Hoppa till artikelns andra spalt.

Preliminära uppgifter: Största ekonomiska återhämtningen i EU

Trots en rekordåterhämtning under tredje kvartalet är den samlade ekonomin i EU mindre jämfört med tidigare. Det framgår när tio av 27 länder lämnat in sina tillväxtsiffror till Eurostat.

Ekonomin i EU-länderna växte under årets tredje kvartal med drygt tolv procent jämfört med föregående kvartal. Det är den högsta noteringen sedan mätningarna började 1995, enligt preliminära siffror från Eurostat på fredagen.

Den rekordstora återhämtningen skedde i förhållande med andra kvartalet som såg det största ekonomiska fallet på -11,4 procent.

Sett över ett år, alltså jämfört med tredje kvartalet 2019 har EU-ländernas samlade ekonomier krympt med närmare fyra procent.

Inga uppgifter för Sverige

I nuläget finns BNP-uppgifter för andra kvartalet bara för tio av de 27 medlemsländerna.  Bland de inrapporterade länderna finns de stora ekonomierna Tyskland, Frankrike och Italien. Av dessa såg Frankrike den största ekonomiska ökningen: 18,3 procent. I mitten av november väntas statistiken uppdateras med siffror från fler medlemsländer.