Annons

EU-nämndens möte 19 november 2020. På bilden syns EU-nämndens ordförande Pyry Niemi (S) och riksdagsanställda samt statsminister Stefan Löfven på skärm.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven till Ungern och Polen: Vi backar inte

Torsdagskvällens EU-toppmöte kommer att försöka lösa den politiska kris som Polens och Ungerns veto mot EU:s budget och coronafond har initierat. 

Riksdagens EU-nämnd och statsminister Stefan Löfven träffades på torsdagen inför EU-toppmötet i kväll för ett samråd kring Sveriges hållning. 

Vid sidan av coronafrågan och den frivilliga samordning som medlemsländer ingått med frågor om testning, vaccinupphandling, en framtida hållning för att hindra ytterligare smittspridning och kanske en tredje våg av covid-19 ska även veckans uppblossande vetokris ges en första behandling på högsta politiska nivå. 

Polen och Ungern har lagt veto mot att godkänna EU:s färdigförhandlade flerårsbudget och coronafond som ska hjälpa länder i coronakrisen. De två länderna är kritiska till en färsk regel som ska göra det möjligt att stoppa EU-pengar till länder som underminerar grundläggande demokratiska principer. Med sina veton hoppas Polen och Ungern kunna pressa övriga 25 medlemsländer till att urvattna det nya regleverket. 

Diskussionen om vetofrågan kommer att ledas av Tysklands förbundskansler Angela Merkel som är ordförande för ministerrådet under hösten.

I ett digitalt förmöte inför toppmötet som Angela Merkel höll på onsdagen med regeringscheferna för Italien, Spanien, Portugal och Sverige uttalades, enligt Stefan Löfven, ett tydligt stöd för ländernas färska uppgörelse med Europaparlamentet om att skärpa kraven på rättsstatlighet och demokratiska principer för att medlemsländer ska få del av EU-bidrag. 

Flera av EU-nämndens ledamöter manade regeringens att stå fast vi kraven, något som statsminister lovade.

– Vi backar inte. Vi står upp för uppgörelsen och jag bedömer att 25 medlemsländer står bakom, sade Stefan Löfven.

 

Fotnot: På mötet fallerade riksdagens skypeprogram under statsministerns huvudanförande varpå mötet fick pausas under några minuter. Även en ledamot avbröts senare under sitt inlägg av den bristande tekniken. Mötet blev även det första i sitt slag där allmänheten av tekniska skäl inte kunde följa diskussionen digitalt, något som kritiseras av statsvetare. TT och Europaportalen bevakade mötet på plats i riksdagshuset där ordförande över högtalare och bildskärm höll skypemöte med statsministern och övriga ledamöter.