Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sveriges ledamot i Europeiska revisionsrätten Eva Lindström. Arkivbild.

Revisorer: Fler fel i EU-budgeten

BRYSSEL 10 november 2020 | Eva Lindström: Regelverket har inte följts

Andelen fel i EU-budgeten ökar åter. Europeiska revisionsrätten ser trots ”omfattande problem” en positiv trend med allt mindre felaktigheter i hur unionens pengar hanteras.​

Europeiska revisionsrätten granskar varje år huruvida pengarna i EU-budgeten hanteras på ett korrekt sätt när de betalas ut till exempelvis lantbrukare eller gemensamma forskningsprojekt. Efter att andelen fel under lång tid minskat har den så kallade felandelen åter ökat de senaste två åren.

– Vi tycker inte att regelverket har följts i den utsträckning som det borde göras, säger Sveriges ledamot i Europeiska revisionsrätten Eva Lindström.

I den granskade EU-budgeten för 2019 uppgår felandelen till 2,7 procent. Det är något högre än fjolårets 2,5 procent och rekordlåga 2,4 procent 2017. Fel kan vara olika typer av oegentligheter som missade kvitton och liknande men även rena bedrägerier. Både revisionsrätten och EU-kommissionen har en acceptansnivå för felandelen på två procent. 

Ökningen innebär att revisionsrätten gör ett så kallat ”uttalande med avvikande mening” för utbetalningarna från EU-budgeten 2019. Det är en högre grad av kritik jämfört med föregående tre år.

En enligt Lindström avgörande förklaring till den ökade felandelen är att EU-budgeten 2019 innehöll fler poster som revisionsrätten klassar som ”högriskkostnader” än de föregående tre åren. Bland sådana utgifter låg felandelen på 4,9 procent. Till högriskkostnader räknas bland annat ersättningar för forskningsprojekt och regional- och landsbygdsutveckling. Bland andra poster, så kallade lågriskutbetalningar, låg felandelen under två procent.

Lindström varnar dock för att ”stirra sig blind på siffrorna” och att trenden för de senaste 20 åren är positiv när det gäller andelen fel i budgeten.

– Den långsiktiga trenden […] är att det blivit en avsevärd förbättring av den interna kontrollen inom EU, säger Lindström.

Hon pekar dels på tryck från revisionsrätten, kommissionen och medlemsländerna för ökad regelefterlevnad, dels att vissa system för EU-stöd har förenklats vilket gör det lättare att följa regelverket.

Rena bedrägerier som revisionsrätten upptäcker skickas till EU:s bedrägeribekämpningsbyrå Olaf. För 2019 rör det sig om nio misstänkta fall av bedrägeri av de sammanlagt 747 granskade transaktionerna. Enligt Eva Lindström är det främst inom sammanhållningspolitiken som fusk och bedrägerier upptäcks.

Medlemsländerna har ansvar

Att se till att EU-pengar betalas ut på rätt sätt vilar i första hand på EU-kommissionens axlar men den största delen av budgeten administreras av medlemsländerna, ungefär två tredjedelar.

Av de 747 granskade transaktionerna i EU-budgeten 2019 genomfördes 17 i Sverige. Där har revisionsrätten hittat ett mindre antal fel inom sammanhållnings- och jordbrukspolitiken.

– Även i Sverige görs det fel, säger Eva Lindström med brasklappen att de 17 granskningarna i Sverige är för få för att vara representativa. 

Det området som EU-kommissionen själv hanterar – administrationen som utgjorde drygt sex procent av hela budgeten – hade inga väsentliga fel alls. På inkomstsidan ser revisionsrätten heller inga väsentliga fel.

Kommissionen, som övervakar att EU:s budgetregler följs, har rätt att kräva tillbaka pengar som använts på ett felaktigt sätt.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret