Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Svensk EU-politiker får huvudroll i migrationspolitiken

BRYSSEL 30 november 2020

Moderaternas Tomas Tobé får en viktig roll i EU-parlamentets utformningen av unionens nya asyl- och migrationspolitik. – Det finns en unik möjlighet att komma framåt, säger Tomas Tobé.

I september lade EU-kommissionen fram ett förslag på ny asyl- och migrationspolitik. Fem nya lagförslag lanserades som nu ska behandlas av Europaparlamentet och ministerrådet. För ett av dessa kommer Moderaternas Tomas Tobé att ansvara för att samla en majoritet i EU-parlamentet. 

– Det är så klart ett stort förtroende som jag har fått och känns som en viktig uppgift att jobba med. Men det kommer säkert att ge mig många gråa hår på vägen, säger Tomas Tobé till Europaportalen.

Det handlar om förordningen för asyl- och migrationshantering. Den är tänkt att ersätta den nuvarande så kallade Dublinförordningens princip om att  en asylansökan ska lämnas in i det första EU-land som den asylansökande ankommer.

Kommissionen vill också att asylansökningar ska lämnas i det land som den asylansökande har koppling till det genom exempelvis ha syskon där eller ha studerat eller jobbat där tidigare.

– Jag tycker i grunden att vi behöver hitta en ordning där vi får en kontroll direkt vi EU:s yttre gräns för att snabbt avgöra om en person har en god möjlighet att få asyl i Europa eller inte, säger Tobé.

Asyl- och migrationshanteringsförordningen innehåller även det kontroversiella förslaget om så kalla ”obligatorisk solidaritet” där medlemsländerna antingen kan ta emot flyktingar från EU-länder med stort inflöde eller ansvara för att se till att de migranter som fått avslag på sin asylansökan avvisas till sina hemländer.

Tobé är kritisk till parlamentets tidigare linje om en tvingande omfördelning mellan EU-länder eftersom det enligt honom bara skapade politiska låsningar. Han avvisar även en lösning där första ankomstlandet ska bära hela ansvaret eller bara några få länder som Sverige och Tyskland.

– Vi behöver hitta olika sätt för medlemsstater att bidra. Men det är klart att det kommer att bygga på att det finns en solidaritet annars kommer det inte att fungera. Jag gör mig inga illusioner om att det här kommer att vara särskilt lätt. Men jag upplever att det finns en unik möjlighet att komma framåt men det bygger på att de stora partigrupperna tar ett gemensamt ansvar, säger Tomas Tobé.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret