Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Svenskar sticker ut: Klimatet fortsatt viktigaste EU-frågan

BRYSSEL 2 november 2020

Trots coronakrisens allvarliga ekonomiska konsekvenser anger svenskarna klimatet som den viktigaste EU-frågan. För EU som helhet har den ekonomiska situationen seglat upp som en ny toppfråga.

De tillfrågade i EU-kommissionens stora sommarundersökning i medlemsländerna pekar ut den ekonomiska situationen som den viktigaste frågan för EU. Drygt var tredje pekar ut den frågan – en klar ökning från den förra undersökningen som genomfördes innan coronapandemin.

Det innebär att den ekonomiska situationen går förbi invandring och klimatförändringar som den enskilt viktigaste frågan för EU jämfört med förra hösten.

Svenskarna skiljer ut sig från övriga EU genom att likt tidigare ranka klimatförändringarna som EU:s viktigaste fråga. Nästan hälften av svenskarna pekar ut frågan – högst av alla medlemsländer.

För svenskarna är den ekonomiska situationen följt av invandringen den andra respektive tredje viktigaste frågan.

Vad de tillfrågade i EU-länderna pekar ut som unionens viktigaste frågor följer trender för händelseutvecklingen i Europa. I samband med finanskrisen pekade 59 procent ut den ekonomiska situationen som EU:s viktigaste fråga följt av arbetslöshet. Under flyktingkrisen 2015 låg invandringsfrågan i topp och 2017 sågs terrorism som den viktigaste frågan.

Trenden är en liknande i Sverige med den stora skillnaden att klimatförändringarna dominerat svenskarnas syn på EU:s viktigaste frågor sedan hösten 2018.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret