Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentarikerna Heléne Fritzon (S) och Tomas Tobé samt riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD). Arkivbilder.

Ungerskt och polskt exitscenario delar svenska politiker

STOCKHOLM 20 november 2020

Socialdemokrater, moderater och sverigedemokrater har olika uppfattningar huruvida vetokrisen slutligen gör att gränsen är nådd för att be Polen och Ungern att lämna EU.

Polen och Ungern har under flera år varit på kollisionskurs mot de flesta EU-länder när det gäller migrationspolitik, rättsstatlighet och demokratiska principer. De har också flera gånger fällts i EU-domstolen. Nu senast överväger EU-kommissionen att för första gången be EU-domstolen att bötfälla Polen för sitt agerande mot en misshaglig domare. 

Polen och Ungerns agerande i veckan att stoppa EU:s flerårbudget och coronafonden har rest frågan det finns en gräns för när länderna bör lämna EU.

Ett vägskäl

Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S) menar att vi närmar oss den diskussionen och att problemen med demokrati och pressfrihet har pågått ett tag men att även kvinnors- och HBTQ-personers rättigheter blivit ifrågasatta.

– Sammantaget är detta en väldigt allvarlig situation. Jag är helt övertygad om att vi är vid ett sådant viktigt vägskäl nu. Jag skulle vilja att vi artikulerade frågan: Skärp er nu. Vill ni vara medlemmar och delta i europasamarbetet fullt ut får man faktiskt rätta sig efter rättsstatens principer, säger Heléne Fritzon på fredagen till Europaportalen. 

Viktigt länderna blir kvar

Europaparlamentariker Tomas Tobé (M) är också kritisk till den politiska händelseutvecklingen kring Ungern och Polen. Men menar att det ändå är viktigt att länderna blir kvar, inte minst av geopolitiska skäl. Sedan ser han också att den inrikespolitiska situationen kan vända åtminstone i Polen.

– Det är klart att det finns gränser. Men i Polen har vi ändå en realistisk chans att en opposition skulle kunna vinna befolkningens stöd och då skulle vi få en helt annan inriktning på landet. Även om jag kan bli enormt provocerad av det vi ser, så är inte jag den som säger ut med Polen. När det gäller Ungern är det tyvärr läget ett annat. Det är mycket värre, säger Tomas Tobé. 

Inte aktuellt

När Europaparlamentet 2019 röstade om att villkora EU-bidragen med god rättsstatlighet röstade alla svenska partier utom Sverigedemokraterna för förslaget och innan ville partiet stoppa EU-kommissionens process mot Polen. 

EU-nämndsledamoten och sverigedemokraten Martin Kinnunen vill i dag inte lämna några synpunkter på samhällsutvecklingen i Polen och Ungern. På frågan om Polen och Ungern nått gränsen där de borde ombedjas lämna unionen säger han att SD inte har några planer på att driva frågan men hänvisar samtidigt till EU-fördragets artikel 7. EU-regeln som betyder att om alla EU-länder utom det utpekade landet är överens, kan det ytterst leda till att medlemslandet bland annat förlorar sin rösträtt i ministerrådet.  

– Om [artikel 7] skulle gå igenom då är det kanske läge att diskutera frågan. Men så är det inte i dag. Men om samarbete i unionen inte fungerar, vilket jag kan se, då får man titta på fördragsförändringar, säger Martin Kinnunen som menar att bråken kan undvikas om medlemsländerna ges större självständighet än i dag. 

Medlemsländer kan själva gå ur EU men fördraget saknar en uteslutningsparagraf som kan tvinga länder att lämna.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret