Annons

Inom public service-koncernen MTVA ingår bland annat tv och radio. Arkivbild.

Bild: VinceB

Hoppa till artikelns andra spalt.

Läckor: Ungerska journalister beordrades rapportera regeringsvänligt

Journalister på ungersk public service har tvingats föra fram regeringens politiska linje. Det visar flera läckor.

Inför EU-valet i fjol ska journalister på ungerska public service-koncernen MTVA beordrats vad och hur de skulle rapportera. Det uppger Radio Free Europe med hänvisning till läckta inspelningar, intern e-post och vittnesmål från anställda.

– Jag är säker på att ingen är överraskad att höra att det inte är oppositionen som har denna institutions stöd. De i ledande positioner måste producera innehåll som följer det korrekta narrativet, metoden och inriktningen, till största del om migranter och Bryssel, sade Balázs Bende, högt uppsatt redaktör på MTVA, på en inspelning.

– Om någon inte är redo att arbeta under dessa villkor är man fri att avgå omedelbart, sade Bende.

Journalisterna ska bland annat ha instruerats att rapportera kritiskt om migranter, HBTQ-frågor och klimatförändringar.

Läckta e-postmeddelanden visar enligt Radio Free Europe vidare att MTVA:s chefredaktör Zsolt Németh gett order om att det i inslag om skandaler alltid skulle framgå om en politiker låg till vänster på den politiska skalan. När en politiker på högersidan var inblandad i en skandal skulle det däremot inte få framgå. 

Inför det ungerska parlamentsvalet 2018 beordrades journalisterna ha minst ett inslag om migranter per dag. 

– Inslaget skulle göra så att tittarna bildade sig en negativ uppfattning om utlänningar, sade en anonym journalist till Radio Free Europe.

Den ungerska regeringen har en tydligt invandringskritisk hållning.

Fall för pressfriheten

Ungern har med Viktor Orbán vid makten rasat på Reportrar utan gränsers årliga ranking av pressfriheten i världen. I den senaste sammanställningen hamnade Ungern näst längst ned på skalan i EU.

I början av 2019 blev Ungern det första EU-landet att inte längre klassas som ”helt fritt” på organisationen Freedom Houses ranking. Tidigare i år klassade Göteborgsbaserade V-Dem-institutet Ungern som ”auktoritär regim” och därmed inte längre som en demokrati.