EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, USA:s tillträdande president Joe Biden och Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

Bild: EU/Gage Skidmore/EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Joe Biden bjuds in till EU-toppmöte

USA:s tillträdande president Joe Biden bjuds in att träffa EU-ländernas ledare. ”Det är en nystart för ett globalt partnerskap mellan EU och USA”, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Joe Biden telefonerade på måndagen med Europeiska rådets ordförande Charles Michel som representerar medlemsländernas stats- och regeringschefer. 

– I en värld i förändring kommer vårt partnerskap bli viktigare än någonsin för att skydda våra invånare, återstarta våra ekonomier, stoppa den globala uppvärmningen och skapa en säkrare värld, sade Michel i ett uttalande efter samtalet.

Han bjöd även in Joe Biden till ett toppmöte i Bryssel med EU-ländernas stats- och regeringschefer under nästa år. Relationerna mellan EU och USA försämrades på flera plan under nuvarande president Donald Trump som aldrig deltog i ett sådant EU-toppmöte.

Joe Biden talade även med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

”Det är en nystart för ett globalt partnerskap mellan EU och USA”, twittrade von der Leyen.