Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki i samtal med sin nederländske motsvarighet Mark Rutte. Arkivbild.

Nederländerna kan dra Polen inför EU-domstolen

BRYSSEL 2 december 2020

Det nederländska parlamentet kräver att landets regering tillsammans med likasinnade medlemsländer drar Polen inför EU-domstolen för brott mot rättsstaten. Sverige kan få en förfrågan om att ställa upp.

En tydlig majoritet – 124 av de 149 ledamöterna – i underhuset i det nederländska parlamentet röstade på tisdagen för en motion med krav på regeringen att vidta åtgärder mot Polen som man menar bryter mot EU: grundläggande demokratiska principer.

”[Underhuset] begär att regeringen undersöker och genomför de nödvändiga förberedelserna, företrädelsevis i samverkan med likasinnade länder, för att dra Polen inför EU-domstolen för att inte efterleva kraven i fördraget”, heter det i motionen.

De nederländska parlamentarikerna anser att rättsstaten i Polen är ”allvarligt hotad”. Man hänvisar till att disciplineringsnämnden vid Polens högsta domstol fortsatt är verksam trots att EU-domstolen belagt den med verksamhetsförbud efter att den dömts ut för att inte vara oberoende från politisk påverkan. Nämnden har suspenderat ett antal domare under senaste tiden.

Parlamentarikerna anser vidare att det pågående artikel-7.1-förfarande som EU-kommissionen inledde mot Polen för tre år sedan för att allvarligt ha åsidosatt unionens värderingar såsom rättsstatens principer inte lett någonvart.

Sverige ett likasinnat land

Till de likasinnade länder som motionen tar upp hör bland annat Sverige, Österrike och Danmark. Nederländernas utrikesminister Stefan Blok sade på tisdagen att han ”kommer att närma sig andra länder för att se om de är öppna för ett sådant steg”, enligt affärstidningen FD.

Senast den 1 februari nästa år måste den nederländska regeringen informera underhuset om sina åtgärder.

 

Europaportalen försöker nå EU-minister Hans Dahlgren för en kommentar.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret