Annons

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki i samtal med sin nederländske motsvarighet Mark Rutte. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nederländerna kan dra Polen inför EU-domstolen

Det nederländska parlamentet kräver att landets regering tillsammans med likasinnade medlemsländer drar Polen inför EU-domstolen för brott mot rättsstaten. Sverige kan få en förfrågan om att ställa upp.

En tydlig majoritet – 124 av de 149 ledamöterna – i underhuset i det nederländska parlamentet röstade på tisdagen för en motion med krav på regeringen att vidta åtgärder mot Polen som man menar bryter mot EU: grundläggande demokratiska principer.

”[Underhuset] begär att regeringen undersöker och genomför de nödvändiga förberedelserna, företrädelsevis i samverkan med likasinnade länder, för att dra Polen inför EU-domstolen för att inte efterleva kraven i fördraget”, heter det i motionen.

De nederländska parlamentarikerna anser att rättsstaten i Polen är ”allvarligt hotad”. Man hänvisar till att disciplineringsnämnden vid Polens högsta domstol fortsatt är verksam trots att EU-domstolen belagt den med verksamhetsförbud efter att den dömts ut för att inte vara oberoende från politisk påverkan. Nämnden har suspenderat ett antal domare under senaste tiden.

Parlamentarikerna anser vidare att det pågående artikel-7.1-förfarande som EU-kommissionen inledde mot Polen för tre år sedan för att allvarligt ha åsidosatt unionens värderingar såsom rättsstatens principer inte lett någonvart.

Sverige ett likasinnat land

Till de likasinnade länder som motionen tar upp hör bland annat Sverige, Österrike och Danmark. Nederländernas utrikesminister Stefan Blok sade på tisdagen att han ”kommer att närma sig andra länder för att se om de är öppna för ett sådant steg”, enligt affärstidningen FD.

Senast den 1 februari nästa år måste den nederländska regeringen informera underhuset om sina åtgärder.

 

Europaportalen försöker nå EU-minister Hans Dahlgren för en kommentar.