Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den tjeckiske premiärministern Andrej Babiš hävdar sin oskuld. Arkivbild.

Rapport: Tjeckiens premiärminister i otillåten intressekonflikt

BRYSSEL 2 december 2020

Den tjeckiske premiärministern Andrej Babiš ska ha brutit mot nationell och EU-lag om otillåten ekonomisk intressekonflikt.

I närmare två år har EU-kommissionen undersökt huruvida premiärminister Andrej Babiš, som även är en av Tjeckiens rikaste personer, befunnit sig i en olaglig ekonomisk intressekonflikt. Frågan handlar om huruvida han i praktiken fortfarande kontrollerar företagsgruppen Agrofert som fått en rad EU-stöd samtidigt som han är premiärminister och därmed har politiskt inflytande över vart EU-pengar går.  I fjol tjänade han motsvarande 45 miljoner kronor på sina företag, den största delen från just Agrofert.

I ett brev från kommissionen som skickades till tjeckiska myndigheter i oktober och, som tjeckisk radio nu läst slår man fast att det rör sig om en intressekonflikt som bröt mot både tjeckisk lag och EU-lag. 

Andrej Babiš avvisar dock anklagelserna om att han ska ha fortsatt kontroll över Agrofert och pekar på att han överförde sina andelar av företagsgruppen till en förvaltningsfond.

”Jag varken kontrollerar eller styr över Agrofert. Jag har länge och upprepat hävdat att jag inte har någon intressekonflikt och att jag inte längre kan ha det”, skriver Babiš i en kommentera till tjeckiska nyhetsbyrån ČTK.

En slutlig rapport från kommissionen i frågan väntas i januari.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret