Oklart vad som hänt med Astra Zenecas vaccin

EU-kommissionen är inte nöjda med Astra Zenecas svar på varför läkemedelsföretagets leverans av covid-19-vaccin till medlemsländerna blir mindre än överenskommet.​

I fredags meddelade läkemedelsföretaget Astra Zeneca att dess första leverans av deras covid-19-vaccin kommer att bli mindre än beräknat. Kort därefter krävde EU-kommissionen – som skrivit avtalet med företaget om vaccinleveransersom till medlemsländerna –  svar av företaget på vad som hänt med leveranserna.

Under måndagen möttes kommissionen, medlemsländerna och läkemedelsföretaget, dock utan att det blev någon klarhet i frågan. Kommissionen misstänker att Astra Zeneca kan ha exporterat EU:s betalada doser till något annat land utanför unionen, enligt Politico.

– Företagets svar har hittills inte varit tillfredsställande. EU vill veta exakt vilka doser som tillverkats av Astras Zeneca och vart exakt och till vem de har levererats, sade EU:s hälsakommissionär Stella Kyriakides i ett uttalande på måndagskvällen.

I morgon onsdag äger ett nytt möte mellan företaget och EU-representanter rum för att försöka reda ut vad som hänt.

Kommissionen föreslog samtidigt att man sätter upp en ”öppenhetsmekanism” som ska göra det lättare att se vart vacciner som tillverkas i EU exporteras.

Astras Zenecas covid-19-vaccin ska enligt planerna godkännas av EU:s läkemedelsmyndighet i slutet av veckan.