Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Dahlgren: Vi har sagt ifrån om minimilöner

20 januari 2021

Det ifrågasatta EU-förslaget om minimilöner var i centrum för riksdagens EU-debatt. Oppositionen anklagade regeringen för passivitet något EU-minister Hans Dahlgren avvisade.​

Inget av riksdagens partier tog avstånd från regeringens EU-deklaration vilket fick EU-minister Hans Dahlgren (S) på onsdagen att peka på den stora enighet som ofta råder i svensk EU-politik något som enligt ministern underlättar för Sverige att få genomslag i EU-samarbetet.

– EU ger styrka åt Sverige, en styrka som är betydligt större än vår egen, sade Hans Dahlgren och påminde att det viktigaste med EU var att den säkrade freden i Europa.

Inte desto mindre hade flera partier invändningar mot olika delar av regeringens EU-linje. Mest kritik fick regeringen för EU-förslaget kring minimilöner, löner som finns i 19 EU-länder men inte i Sverige, och vad oppositionen uppfattar som passivt svenskt agerande i frågan.

I bakgrunden finns en oro hos politiker, fack och arbetsgivare för att EU-domstolen, i en framtida tolkning skulle påtvinga arbetsmarknadens parter i Sverige exempelvis nya löneregler. Det skulle vara ett brott mot den kollektivavtalsmodellen som förutom i Sverige även finns bland annat i Danmark och Österrike. 

– Vi får slåss för att EU inte nu ska lägga ett lagförslag när det gäller minimilöner, vilket riskerar hela vår arbetsmarknadsmodell. Till och med LO kritiserar regeringen för att inte göra tillräckligt för att stoppa förslaget om minimilöner, sade Désirée Pethrus (KD) och tillade att regeringen är passiv i EU-samarbetet och reagerar för sent och för otydligt kring viktiga värden för Sverige.

EU-nämndens vice ordförande Annika Qarlsson (C) var inte på samma beskrivning av regeringen som passiv och frågade Dahlgren om regeringen tänker “hosta upp sig och ta i ordentligt”. Hans Dahlgren replikerade att han inte hade några problem med att hosta upp sig när det gäller.

– Så sent som i förrgår vid [EU:s ministerrådsmöte] så hostade jag upp en tydlig markering att det här är något som vi inte accepterar. När vi arbetar med [andra EU-länder] är det i första hand för att stoppa förslaget om minimilöner och i andra hand se till att det inte kommer tillämpas i Sverige, sade Dahlgren och poängterade att vi ska inte ha en ordning i EU som innebär att parterna på svensk arbetsmarknad inte själva får sätta lönerna. 

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret