Europaparlamentarikerna Heléne Fritzon (S) och Tomas Tobé (M). Det är oklart om de partier som Fritzon bjudit in till demokratimöte också kommer.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Oklart om partier hörsammar demokratimöte om Europa

Moderaternas Tomas Tobé överväger att ansluta sig till Heléne Fritzons (S) möte för att stärka demokratin i Europa. Tobé är kritisk till det han upplever som motsägelsefullt i socialdemokraternas demokratisyn.

Den 4 februari har Socialdemokraterna i Europaparlamentet  bjudit in M, KD, L, C, MP och V till ett digitalt möte för att diskutera hur de tillsammans kan säkra demokratin i Europa.

– Jag hoppas vi tillsammans ska ta en stark svensk position där vi står upp för de demokratiska värdena i en svår tid, säger Heléne Fritzon (S) som hon menar kan användas i Europaparlament.

Moderaternas Tomas Tobé avvisar inte förslaget men har invändningar mot det han anser vara motsägelsefullt. 

Annons

– Det är ett partipolitiskt initiativ som vi får titta närmare på. Men jag tycker Socialdemokraterna har en del att bevisa. De vill samtala om demokrati samtidigt som de ofta medvetet och osakligt misstänkliggör sina politiska motståndare vad gäller just demokratisk trovärdighet. Det hänger inte ihop. Jag kan också konstatera att alla demokratiskt valda svenska partier inte är inbjudna, vilket gör det ytterligare motsägelsefullt, säger Tobé.

Fritzon menar dock att det finns en viktig skillnad på SD och övriga partier i denna fråga.

– Sverigedemokraterna står inte upp för och delar inte fullt ut den demokratiska värdegrund som vi andra partier har gemensamt. Därför har jag bedömt att de inte tillför någonting i det arbetet, säger Heléne Fritzon. 

Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger till Europaportalen att de kommer till mötet, övriga inbjudna partier förutom Moderaterna har ännu inte svarat.