Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner är 28 år och kommer från Västerås.

Sveriges nyaste EU-parlamentariker på plats

BRYSSEL 9 februari 2021

Sveriges senaste EU-parlamentariker, Centerpartiets Emma Wiesner, har energi- och klimatfrågor högst på sin agenda. – Ska vi hantera klimatfrågan så måste vi hantera energifrågan, säger Wiesner som är utbildad energiingenjör.

Emma Wiesner har nu tagit plats som EU-parlamentariker för Centerpartiet efter visst administrativt krångel.

–  Jag har ju varit startklar och här nere [i Bryssel] i mer än två veckor nu. Det har varit ganska frustrerande att vänta, säger Wiesner till Europaportalen innan hon på måndagen ska in i Europaparlamentets byggnad i Bryssel för att skriva in sig och hämta ut sitt mörkblå passerkort och förhoppningsvis kunna delta i sin första plenardebatt.

Wiesner ersätter Fredrick Federley som i december lämnade sitt uppdrag av personliga skäl. Hon tar över Federleys utskottsplatser som ordinarie i miljöutskottet och fiskeriutskottet och som ersättare i industriutskottet, jordbruksutskottet samt det tillfälliga utskottet för granskning av djurtransporter.

Laddade frågor lockar

Den stora hjärtefrågan är energi.

– Vi är fortfarande så enormt beroende av fossila bränslen i Europa. Ska vi hantera klimatfrågan så måste vi hantera energifrågan, säger Wiesner som är utbildad energiingenjör.

En konkret fråga är att skapa en politisk grogrund för att koppla samman EU-ländernas elnät. I dag saknas enligt Emma Wiesner den nödvändiga infrastrukturen.

– Vi har för lite möjlighet att transportera el dit den faktiskt behövs. På sommaren när vi har väldigt stort överskott av förnybar el har vi väldigt låga elpriser i Sverige medan priserna i resten av Europa är höga. Hade elnätet varit bättre utbyggt så hade man fått bättre betalt för den fossilfria elproduktionen i norr.

Att koppla samman elnäten i EU, inte bara av pris- och klimatskäl utan även för att minska EU:s beroende av importerad energi, är ingen ny idé. För sex år sedan lanserade kommissionen grunden till något som kallas energiunionen. Ett år senare kom ett konkret förslag om att koppla samman EU-ländernas elnät. Arbetet har dock fortskridit trögt.

– Det är synd att man från kommissionens håll inte jobbar mer med energiunionen. Energiunionen är en fantastiskt bra tanke. Men i och med [Gröna given] tycker jag att man tappat fokus på det. Man har lite förlorat tanken på energiunionen, säger Wiesner.

EU:s handel med utsläppsrätter – unionens viktigaste verktyg för att minska på klimatutsläppen – ska revideras. Där anser centerpartisten att det är viktigt att fler sektorer och industrier omfattas och tvingas betala för sina utsläpp. 

I juni ska kommissionen presentera en rad tunga lagstiftningsförslag som ska göra att unionen når sina klimatmål. En viktig del handlar om hur man ska öka andelen förnybar energi i EU.

– Det är väldigt spännande tider. All klimatlagstiftning ska omförhandlas. Mina frågor kommer definitivt att vara i hetluften kommande år, säger Wiesner som även se en tydligare ursprungsmärkning för el så att konsumenter och företag kan vara säkra på att det faktiskt är förnyelsebar energi de använder om det är det som står på förpackningen.

Hon vill även fortsätta Federleys arbete med att se till att minska användningen av antibiotika bland i lantbruket och se till att EU:s regelverk för djurtransporter faktiskt efterlevs i medlemsländerna.

Kreativa lösningar för att träffa nya kollegorna

Coronarestriktionerna i Bryssel är alltjämt tuffa med högst en nära kontakt utanför familjen, masktvång, utegångsförbud efter klockan tio och folksamlingar om högst fyra personer utomhus. 

– Jag måste vara lite mer kreativ i hur jag lära känna de andra parlamentarikerna. Här i Bryssel får man ju fortfarande ta promenader, säger Emma Wiesner.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret