EU-kommissionen om bristande pressfrihet: Vi har gjort vad vi kan
STOCKHOLM 12 mars 2021Sluta förhala! var EU-parlamentets budskap till EU-kommissionen och ministerrådet på onsdagens debatt om inskränkt mediafrihet i Polen, Ungern och Slovenien. – Vi har redan utnyttjat de möjligheter som finns, svarade Vera Jourová, EU-kommissionär.
På onsdagen debatterade parlamentsledamöter tillsammans med Ministerrådet och EU-kommissionen den förvärrade mediesituationen i Polen, Ungern och Slovenien och de tre ländernas försök att tysta fria medier.
I Ungern har den oberoende radiokanalen Klubrádió inte fått förnyad radiolicens och har i väntan lagt ner sina sändningar, i Polen finns planer på att ta ut en avgift på mediers reklamintäkter och förra månaden protesterade många polska journalister med svarta sidor, och i januari drog Sloveniens regeringen in miljonstödet till den nationella nyhetsbyrån STA efter en dispyt om viss publicering.
EU:s kommissionär i rättsliga frågor Vera Jourová berättade att kommissionen har kontakt med nationella myndigheter och övervakar situationen.
– Jag vill försäkra er om att vi i kommissionen inte tvekar att agera när det handlar om nationella beslut och förenlighet med EU-regler, men som ni vet är kommissionens [makt] begränsad när det gäller media och vi har redan utnyttjat de möjligheter som finns, sade Vera Jourová och efterfrågade nya verktyg som inte bara erkänner medier som ekonomiska aktörer utan också som avgörande för demokratin.
Fler verktyg och användbara mekanismer välkomnades av många ledamöter som uttryckte oro över ländernas mediesituationer och attackerna mot journalister.
– Om vi inte tar fram ett starkt lagstiftningsförslag, om vi inte följer upp klagomål som gäller statsstödsregler och medier, om vi inte motverkar propaganda, om vi inte ger finansieringsstöd till små medieprojekt – då befarar jag att vi förlorar kampen inte bara nu idag utan också för kommande årtionden, sade rumänska liberalen Ramona Strugariu och fick medhåll från EU-kommissionären.
Inte alla var eniga och många kritiserade EU för att debatten ska ha anordnats på oklara grunder.
– Ännu en debatt om mediefrihet i Polen och Ungern, och nu har ni lagt till Slovenien. Er påhittighet har inga gränser och era anklagelser är som vanligt groteska och politiserade, sade franska högerextremisten Nicolas Bay (ID).
Rättsstatsprincipen och artikel 7-förfarandet var något som ledamöterna tryckte extra på, bland annat spanska socialdemokraten Juan Fernando López Aguilar.
– Vi har väntat länge, länge med att tillämpa artikel 7-förfarandet och fortfarande har inget beslut fattats av kommissionen! Nu räcker det med förhalning. Tillämpa artikel sju och agera så som parlamentet har gjort, sade Juan Fernando López Aguilar.
Enligt Portugals statssekreterare Paula Zacarias finns artikel 7-förfarandet med på agendan för ministerrådet i maj då mediefriheten i Polen och Ungern kommer att diskuteras. Vad rådet kan göra för mediesituationen i Slovenien är däremot oklart.
– Med Slovenien ser situationen lite annorlunda ut. Slovenien faller inte under artikel 7-förfarandet. Där är vi uppmärksamma på de åtgärder som kommissionen kan vidta med rättsstatsprincipen, sade Paula Zacarias.