Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Erik Bergkvist (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Jytte Guteland (S) och Jörgen Warborn (M) är bland de som haft högst närvaro av de svenska EU-parlamentarikerna.

Svenska EU-politikers närvaro granskad – de här är i topp

STOCKHOLM 19 mars 2021

Ett och ett halvt år in på mandatperioden kan Europaportalen avslöja vilka svenska EU-politiker som har högst närvaro på de viktiga utskottsmötena i Europaparlamentet. –  Jag brinner för frågorna, säger närvaroettan. Se vilket parti som toppar.

Europaportalen har undersökt de svenska EU-politikernas närvaro i Europaparlamentets utskott. Utskotten, som bereder alla EU-frågor som parlamentet röstar om, anses vara en viktig del i den politiska processen där avgörande kompromisser nås.

– Det är i utskotten som själva förhandlingen och överenskommelserna mellan partigrupperna sker. Arbetet i utskotten är helt avgörande för lagstiftningsprocessen och därför är de svenska EU-parlamentarikernas närvaro jätte-, jätteviktig, säger Magnus Blomgren, statsvetare och EU-expert vid Umeå universitet.

Europaportalens sammanställning visar att närvaron varierar stort mellan ledamöter och partier. Totalt sett gick politikerna på hälften av alla utskottsmöten. Högst närvaro har Erik Bergkvist (S), Alice Bah Kuhnke (MP) och Jytte Guteland (S). Erik Bergkvist sitter som ordinarie i regionutskottet och som ersättare i budgetutskottet och industriutskottet.

– I grund och botten handlar det om att jag brinner för frågorna som diskuteras i mina utskott. Utskottsarbetet är en viktig del av parlamentets arbete, och det kräver att man är på plats för att kunna påverka, säger Erik Bergkvist.

Alice Bah Kuhnke är ordinarie i jämställdhetsutskottet och utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter.

– Jag tar mitt ansvar som folkvald på mycket stort allvar och vill att mina väljare ska få valuta för sin röst. Jag tänker hela tiden på att allt jag gör, det gör jag i deras namn. Att delta aktivt i utskottsarbete är en grundförutsättning för det, säger Kuhnke.

Jytte Guteland sitter som ordinarie i miljöutskottet och det tillfälliga utskottet om djurtransporter, och är också ersättare i utrikesutskottet. Även Guteland talar om ett brinnande politiskt intresse som förklaring till den relativt höga närvaron. Hon nämner även att distansarbetet under 2020 gjort det lättare att närvara vid utskottsmötena eftersom ledamöterna haft möjlighet att delta och rösta digitalt. 

– Jag är glad över att få arbeta med de frågor som jag brinner för, inte alla i samhället har den förmånen. Eftersom jag är koordinator för min partigrupp i miljöutskottet är det naturligtvis viktigt för mig att ha en aktiv roll och förväntas ofta ta ordet på varje möte. Sedan är det klart att det varit lättare nu när mötena sker på distans att närvara, säger Jytte Guteland.

Europaparlamentariker

Total närvaro som ordinarie och ersättare

Erik Bergkvist (S)

64 procent

Alice Bah Kuhnke (MP)

63 procent

Jytte Guteland (S)

63 procent

Källa: Europaparlamentets närvaroprotokoll 2019-2020. Siffrorna avser total närvaro i utskott som ordinarie eller ersättare.

Det finns en tydlig skillnad på närvaron i utskott där ledamöterna är ordinarie jämfört med utskott där de är suppleanter, även om möjligheten att påverka i princip är lika, med undantag av rösträtten som bara ordinarie har. Den svenska närvaron som ordinarie ledamot är i genomsnitt 69 procent jämfört med 31 procent som ersättare. 

Av de ordinarie ledamöterna toppas listan av Jörgen Warborn (M), som bara varit frånvarande vid ett av 40 möten i utskottet för internationell handel. Det ger en närvaro på 98 procent.

– Jag prioriterar att vara med och planerar min vecka därefter, säger Jörgen Warborn.

Warborns höga närvaro följs av Jytte Guteland och Johan Danielsson (S). 

Europaparlamentariker 

Närvaro som ordinarie ledamot  

Jörgen Warborn (M)

98 procent

Jytte Guteland (S)

89 procent

Johan Danielsson (S)

82 procent

Källa: Europaparlamentets närvaroprotokoll 2019-2020. Siffrorna avser närvaro i utskott som ordinarie.

Socialdemokraterna var det svenska parti med högst närvaro i Europaparlamentets utskott följt av Miljöpartiets och Moderaternas ledamöter.

Parti i Europaparlamentet

Partiedamöternas totala närvaro

Socialdemokraterna

59 procent

Miljöpartiet

54 procent

Moderaterna

52 procent

Källa: Europaparlamentets närvaroprotokoll 2019-2020. Siffrorna avser total närvaro i utskott som ordinarie eller ersättare.

Mer fakta

Emmy Olofsson
Journalistpraktikant
Skicka epost
Emmy Olofsson
Journalistpraktikant
Skicka epost
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret