Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärerna Valdis Dombrovskis och Mairead McGuinness presenterade EU:s taxonomi på onsdagen.

Taxonomi – Nya EU-regler ska ge fler gröna investeringar

STOCKHOLM 21 april 2021

Efter flera månaders försening kom EU-kommissionen på onsdagen med sina förslag till EU:s taxonomi som ska ange vad som är gröna ekonomiska investeringar. Att kärnkraft inte finns med i dagsläget var en besvikelse för flera svenska EU-politiker. Sverige får kritik för att ha urvattnat förslaget.

– I dag tar vi ett stort kliv framåt genom att presentera den första klimattaxonomin någonsin. Den kommer att göra det lättare för företag och investerare att fastställa om deras investeringar och verksamheter verkligen är ”gröna”, sade EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis.

Taxonomi kan beskrivas som ett klassificeringsmetod för att få fram vilka investeringar som är bäst bidrar till att uppnå Parisavtalets mål att begränsa temperaturökningen på jorden till 1,5 grader. Syftet med taxonomin är enligt kommissionen att, med en klimatvetenskaplig utgångspunkt, underlätta för investerare att enklare än idag hitta och analysera gröna och klimatvänliga företag och projekt att investera pengar i så att EU når sitt mål om klimatneutralitet senast år 2050. 

När Europaparlamentet och ministerrådet har behandlat förslagen kommer alla stora företag och alla börsnoterade bolag, närmare 50 000 företag i EU, vara tvungna att lämna årliga enhetliga hållbarhetsrapporter till investerare om hur just deras verksamhet påverkar miljön. 

Fler energikällor såsom kärnkraft och naturgas finns inte med i dagens förslag som hållbara investeringsobjekt. Men kärnkraft kan komma att läggas till senare då  frågan ska upp igen i sommar. Kommissionen var vid presentationen noga med att poängtera att taxonomin var “ett levande dokument” och att beroende på utveckling och tekniska framsteg kan fler verksamheter komma att tas med i taxonomin som lämpliga gröna investeringsobjekt. 

Moderata Europaparlamentarikern Jessica Polfjärd hoppas att kärnkraft kommer att tas med i taxonomin som en hållbar investering.

“ I den bästa av världar hade kärnkraften varit med redan nu och klassats som hållbar, vilket är något som Moderaterna konsekvent har drivit på för. Den här processen är däremot långt ifrån klar och jag förväntar mig att kärnkraften kommer att inkluderas så snart det bara är möjligt, vilket verkar bli senare i år”, skriver Jessica Polfjärd i ett mejl till Europaportalen.  

Sverigedemokraten Jessica Stegrud är inne på samma linje. 

“Inga besked om varken gas eller kärnkraft. Det är synd att man inte sätter ned foten och erkänner kärnkraftens roll för både konkurrenskraft och ett reducerat fossilberoende i framtiden”, skriver Jessica Stegrud.

Kristdemokraten  Sara Skyttedal menar att kommissionen fegar ur när det gäller kärnkraft.

“Trots att EU-kommissionens egna vetenskapliga experter föreslog att kärnkraften skulle klassas som hållbar väljer nu EU-kommissionen, av politiska hänsyn, att skjuta frågan om kärnkraftens status i taxonomin på framtiden. Kommissionen fegar därmed ut, istället för att visa ledarskap” skriver Sara Skyttedal till Europaportalen.

Socialdemokraten Erik Bergkvist är nöjd med att Sverige fått gehör för flera ändringar sedan förslaget presenterades förra året. 

“Det är bra att EU-kommissionen har återkommit med ett uppdaterat förslag, man har ändrat sig enligt både mina och regeringens synpunkter, inte minst vad gäller skogen, vattenkraften och bioenergin, “ skriver Erik Bergkvist i ett mejl.

Vänsterpartiets EU-politiker Malin Björk är dock inte alls nöjd med vad hon anser vara allvarliga urvattningar från Sverige och andra EU-länders sida.  

“Det är dessutom extra skamligt att Sverige är ett av länderna som ligger bakom en av de mest allvarliga urvattningarna, nämligen den om biobränslet. “ “Det är sorgligt att när Kommissionen för en gångs skull verkar ha lyssnat på vetenskapen så skjuter EU-länderna förslaget i sank.”

Även miljöorganisationen Greenpeace är inne på en liknande kritik.

“Regeringen har gått på skogsindustrins linje och agerat murbräcka för kortsiktiga ekonomiska intressen in i EU-kommissionen. Man har svikit medborgarna i Sverige och övriga EU och valt att förhala EU:s omställningsarbete i en mycket kritisk tid för klimatet”, säger Isadora Wronski, sverigechef på Greenpeace i ett uttalande.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret