Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Studie: Färre fängslade i Europa

BRYSSEL 9 april 2021

Turkiet och Ryssland har flest fängslade personer i Europa. Sverige tillhör de länder med minst fängelsepopulation. Samtidigt minskar andelen internerade i de flesta europeiska länderna.

I Turkiet satt under fjolåret 357 personer i fängelse per 100 000 invånare. Det gör landet till det som spärrat in flest personer i förhållande till befolkningen i Europa. Det visar Europarådets senaste sammanställning över fängelsestatistik. Motsvarande andel i Ryssland var 356.

Sveriges fängelsepopulation låg tydligt under snittet i Europa med 65 internerade per 100 000 invånare.

Totalt sitter över 1,5 miljoner personer bakom lås och bom i Europarådets medlemsländer, motsvarande 124 per 100 000 invånare. Av dessa var knappt 90 000 kvinnor.

Trend: färre fängslade

Sedan toppen 2013 har fängslapopulationen i förhållande till befolkningen i stort minskat i de flesta av Europarådets medlemsländer. En förklaring till detta är att antalet traditionella brott som stöld och rån minskat under perioden samtidigt som IT-relaterade brott ökat, enligt professor Marcelo Aebi som leder forskningsgruppen bakom studien.

”IT-brottslighet leder till färre fällande domar eftersom gärningsmännen ofta är baserade utanför det nationella territoriet och är svåra att spåra och bestraffa”, heter det i ett uttalande.

Turkiet går dock tydligt mot trende med minskat antal fängslade med mer än en fördubbling av fängslade sedan 2010. I Sverige har andelen fängslade minskat med knappt 13 procent mellan 2010 och 2020.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret