Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš. Arkivbild.

EU-parlamentet ryter åter till mot premiärminister

BRYSSEL 20 maj 2021

Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš har fått omfattande EU-stöd till sina företag samtidigt som han förhandlat fram unionens budget. EU-parlamentariker menar att Babiš inte kan sitta på båda stolarna samtidigt och kräver han betalar tillbaka pengarna eller avgår.

I slutet av april publicerade EU-kommissionen sin stora granskning av den misstänkta intressekonflikten kring den liberale tjeckiske premiärministern Andrej Babiš. Han är en av landets rikaste personer och står bakom företagsgruppen Agrofert fått en rad EU-stöd samtidigt som han är med och förhandlar om EU:s budget. I går onsdag debatterades frågan åter i EU-parlamentet.

– Europaparlamentet anser med mycket, mycket stor majoritet att det är helt oacceptabelt hur starkt oligarkiska strukturer har spridit sig och fått fäste i Tjeckien. De arbetar med rätt stor fräckhet med att berika sig ytterligare med europeiska eller nationella medel, sade den tyska kristdemokratiska EU-parlamentarikern Monika Hohlmeier som är ordförande i budgetkontrollutskottet som följer frågan.

Nederländska Lara Wolters från den socialdemokratiska S&D-gruppen slog fast att det numer är väletablerat att Babiš styr om offentliga medel till sina egna företag.

– Herr Babiš har så klart ett val. Han kan lösa intressekonflikten genom att sluta kanalisera EU-stöd till sina företag. Han kan klippa banden med sin affärsverksamhet eller han kan kliva tillbaka från sin post som medlem i Europeiska rådet, sade Wolters.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren ställer liknande krav.

– Tjeckiens premiärminister Babiš ska förbjudas att delta i beslut som rör EU:s jordbrukspolitik. Han är en av dem som motsatt sig förändring av det rådande systemet som framförallt gynnar ett litet antal lantbrukare med mycket mark och mycket makt  - vilket inte konstigt då han själv tjänar storkovan, sade Pär Holmgren (MP) i ett uttalande.

Dödshot mot ledamöter

Två tjeckiska EU-parlamentariker, konservative Tomáš Zdechovský och piratpartisten Mikuláš Peksa, har tidigare fått dödshot för sitt arbeta med att granska frågan.

– Den här striden handlar om demokratins väsen, om huruvida en premiärminister eller en minister ska ta emot pengar från EU-bidrag och ändå ha en verkställande ställning och fatta beslut om detta. Det är det som intressekonflikten handlar om, sade Zdechovský.

Saken utagerad

Parlamentarikern Ondřej Knotek hör till samma mittenparti som premiärminister Andrej Babiš. Han menade att frågan numer är utagerad i och med att man följer tidigare uppmaningar från kommissionen.

– Tjeckien genomför de rekommenderade åtgärderna i revisionsrapporten. Den förstärker mekanismen för att förebygga intressekonflikter. Vad är det egentligen för nytta med en sådan kommande politisk resolution om den inte tar hänsyn till det nuvarande läget? sade Knotek.

Kommissionen: EU-budgeten skyddad

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn hävdade under debatten att åtgärder vidtagits för att skydda EU-pengar genom att man stoppat utbetalningar till de aktuella projekten i Tjeckien. Detta beslut har Tjeckien i sin tur tagit till EU-domstolen.

Hahn sade även att kommissionen undersöker nya sätta att stärka skyddet för EU-budgeten.

Fjärde uppmaningen

I juni väntas EU-parlamentet antal en resolution i ämnet, något som gjorts varje år sedan 2018.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret