Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet ryter åter till mot premiärminister

Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš har fått omfattande EU-stöd till sina företag samtidigt som han förhandlat fram unionens budget. EU-parlamentariker menar att Babiš inte kan sitta på båda stolarna samtidigt och kräver han betalar tillbaka pengarna eller avgår.

I slutet av april publicerade EU-kommissionen sin stora granskning av den misstänkta intressekonflikten kring den liberale tjeckiske premiärministern Andrej Babiš. Han är en av landets rikaste personer och står bakom företagsgruppen Agrofert fått en rad EU-stöd samtidigt som han är med och förhandlar om EU:s budget. I går onsdag debatterades frågan åter i EU-parlamentet.

– Europaparlamentet anser med mycket, mycket stor majoritet att det är helt oacceptabelt hur starkt oligarkiska strukturer har spridit sig och fått fäste i Tjeckien. De arbetar med rätt stor fräckhet med att berika sig ytterligare med europeiska eller nationella medel, sade den tyska kristdemokratiska EU-parlamentarikern Monika Hohlmeier som är ordförande i budgetkontrollutskottet som följer frågan.

Nederländska Lara Wolters från den socialdemokratiska S&D-gruppen slog fast att det numer är väletablerat att Babiš styr om offentliga medel till sina egna företag.

– Herr Babiš har så klart ett val. Han kan lösa intressekonflikten genom att sluta kanalisera EU-stöd till sina företag. Han kan klippa banden med sin affärsverksamhet eller han kan kliva tillbaka från sin post som medlem i Europeiska rådet, sade Wolters.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren ställer liknande krav.

– Tjeckiens premiärminister Babiš ska förbjudas att delta i beslut som rör EU:s jordbrukspolitik. Han är en av dem som motsatt sig förändring av det rådande systemet som framförallt gynnar ett litet antal lantbrukare med mycket mark och mycket makt  - vilket inte konstigt då han själv tjänar storkovan, sade Pär Holmgren (MP) i ett uttalande.

Dödshot mot ledamöter

Två tjeckiska EU-parlamentariker, konservative Tomáš Zdechovský och piratpartisten Mikuláš Peksa, har tidigare fått dödshot för sitt arbeta med att granska frågan.

– Den här striden handlar om demokratins väsen, om huruvida en premiärminister eller en minister ska ta emot pengar från EU-bidrag och ändå ha en verkställande ställning och fatta beslut om detta. Det är det som intressekonflikten handlar om, sade Zdechovský.

Saken utagerad

Parlamentarikern Ondřej Knotek hör till samma mittenparti som premiärminister Andrej Babiš. Han menade att frågan numer är utagerad i och med att man följer tidigare uppmaningar från kommissionen.

– Tjeckien genomför de rekommenderade åtgärderna i revisionsrapporten. Den förstärker mekanismen för att förebygga intressekonflikter. Vad är det egentligen för nytta med en sådan kommande politisk resolution om den inte tar hänsyn till det nuvarande läget? sade Knotek.

Kommissionen: EU-budgeten skyddad

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn hävdade under debatten att åtgärder vidtagits för att skydda EU-pengar genom att man stoppat utbetalningar till de aktuella projekten i Tjeckien. Detta beslut har Tjeckien i sin tur tagit till EU-domstolen.

Hahn sade även att kommissionen undersöker nya sätta att stärka skyddet för EU-budgeten.

Fjärde uppmaningen

I juni väntas EU-parlamentet antal en resolution i ämnet, något som gjorts varje år sedan 2018.