Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Kommissionen undersöker en rad "allvarliga fall" där den nya rättsstatsmekanismen kan komma att användas. Arkivbild.

Politisk frustration när processer för att stärka rättsstaten dröjer

BRYSSEL 27 maj 2021

EU-kommissionens arbete med att ta fram riktlinjer för den nya mekanism som ska stoppa EU-stöd till medlemsländer som tummar på rättsstaten drar ut på tiden ytterligare. – Det vore en förfärlig katastrof om vi förlorade det första fallet i domstol, menar en kommissionsföreträdare som räknar med att de första fallen kommer i höst.

I höstas enades förhandlare för EU-parlamentet och medlemsländerna om en ny rättslig mekanism som ska göra det möjligt att stoppa EU-pengar till länder som bryter mot rättsstatens principer om bland annat ett oberoende domstolsväsende.

Överenskommelsen ogillades dock så mycket av Ungern och Polen – de två EU-länder som i kanske störst utsträckning underminerat rättsstaten och demokrati under de senaste åren – att de lade in veto mot hela EU-budgeten och coronafonden på sammanlagt 1,8 biljoner euro.

EU-ländernas stats- och regeringschefer lyckades få Polen och Ungern att dra tillbaka sina veton genom att bifoga ett så kallat förtydligande om mekanismen – bland annat att EU-domstolen ska granska den och att kommissionen först ska ta fram riktlinjer för när och hur den ska användas.

EU-parlamentet har varit drivande att få en sådan mekanism på plats. Så sent som i slutet av mars gav man kommissionen fram till första juni på sig att ta fram sådana riktlinjer. 

Den tidsfristen kommer dock inte att hållas.

– Det är helt avgörande att vi får detta rätt från början. Vi har helt enkelt inte råd att förlora att göra misstag och inleda fall som […] ogiltigförklaras i EU-domstolen. Det vore en förfärlig katastrof, sade Gert Jan Koopman, generaldirektör vid budgetdirektoratet vid EU-kommissionen och den högst ansvarige tjänstemannen under en debatt i EU-parlamentets budget- och budgetkontrollutskott på onsdagseftermiddagen.

Flera EU-parlamentariker menade att kommissionen agerar alltför senfärdigt.

– Denna noggrannhet får inte skjuta upp användningen av förordningen för alltid. Vi är otåliga, sade den spanska socialdemokraten Eider Gardiazabal Rubial, en av två huvudansvariga för frågan i EU-parlamentet.

Många ledamöter undrade även när kommissionen ska presentera sitt första fall av misstanke om brott mot rättsstatens principer som hotar unionens finansiella intressen.

Ungerska Katalin Cseh från liberala RE-gruppen pekade på ett konkret fall i östra Ungern där EU-pengar som skulle gå till ett sommarläger för fattiga barn istället ska ha gått till ett slott där den lokale Fidesz-borgmästarens son ”håller tillställningar för Instagram-influerare”.

– Hur kan jag förklara för mina väljare att vi behöver mer tid? De vet att [Ungerns premiärminister Viktor] Orbán kommer att gå runt och spendera pengar från EU:s coronafond som gratis pengar till alla i nästa års parlamentsval, sade Cseh.

Bogdan Rzońca från det polska nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa välkomnade å sin sida att kommissionen går långsamt fram. Enligt honom finns en risk att fler länder lämnar EU om man inte är försiktig.

– Det var exakt detta som gjorde att Storbritannien lämnade EU, det fick inte en korrekt behandling, sade Rzońca.

Den konservative finske EU-parlamentarikern Petri Sarvamaa, en av två huvudansvariga för mekanismen i församlingen, ansåg att några riktlinjer för mekanismen inte är nödvändiga – att all behövlig information finns i själva förordningen. Han höll samtidigt med kommissionen att de första fallen måste vinnas.

– Detta är den mest explosivt politiska [verktygen] för EU som vi någonsin sett. Det spelar ingen roll [när första fallet kommer] så länge vi får det rätt. För vi förlorar demokratier i EU, sade Sarvamaa.

Kommissionstjänsteman Gert-Jan Koopman ville inte sätta något konkret datum för när det första fallet presenteras men räknade med att det blir först i höst. Enligt honom undersöker kommissionen redan nu ett antal ”allvarliga fall”.

Han meddelade under debatten att EU-parlamentarikerna ska rådfrågas om sin syn på ett utkast till riktlinjer som ska släppas inom två veckor. I juli väntas EU-parlamentet ta ställning till sin syn på de riktlinjerna i en icke-bindande omröstning.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret