Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven (S) talar i riksdagens EU-nämnd. Arkivbild.

Löfven i het debatt om sociala pelaren: Jag är stolt

STOCKHOLM 5 maj 2021

Det var en bitvis het diskussion i riksdagen när Sveriges linje inför veckans sociala toppmöte skulle antas. Moderaten Jessika Roswall satte tonen: statsministern försöker påskina en verklighet som inte finns. Sverigedemokraten Ludvig Aspling varnade för en dold EU-agenda. 

EU:s sociala toppmöte i det portugisiska Porto på fredag kommer att likna det som hölls på Hisingen i Göteborg med skillnaden att ingen ny social pelare föreslås. I stället väntas deltagarna diskutera vidare hur Göteborgsdeklarationen ska förverkligas. På mötet i Porto deltar arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, i tre olika grupparbeten kring frågor om jobb, utbildning och social rättvisa, tillsammans med EU-ländernas stats- och regeringschefer däribland Stefan Löfven (S). 

När riksdagens EU-nämnd på onsdagen behandlade Sveriges linje var det utefter gamla stridslinjer från 2017 som drogs upp mellan C, KD, M och SD å ena sidan och majoriteten i S, MP, V och L å andra sidan. Arbetsmarknadsfrågor är en av få frågor i svensk EU-politik kan generera stora konflikter i riksdagen.

Moderaten Jessika Roswall satte tonen direkt. Enligt Roswall är det statsminister Stefan Löfven och hans politiska allierades aningslöshet som bär skulden till att EU-länderna antog den sociala pelaren som hon menar kan hota den svenska arbetsmarknadsmodellen där kollektivavtal och inte lagstiftning reglerar arbetsmarknadens villkor.  

– Precis som Moderaterna och många med mig varnade för, har det nu skett. Den sociala pelaren har lett till mer EU-lagstiftning som hotar den svenska modellen. Jag börjar faktiskt bli riktigt trött på hur statsministern försöker bortförklara allvaret i det här och försöker påskina en verklighet som inte finns. Det är tondövt. Sverige måste nu lägga stor möda på att mota den boll som statsministern själv satt i rullning, sade Jessika Roswall och tillade att Sverige behöver en regering som tar EU-frågorna på allvar. 

Nästa talare Sverigedemokraten Ludvig Aspling gav Roswall eldunderstöd och drog konsekvenserna av sociala pelare ännu längre. Under ytan, menar han, döljer sig andra politiska projekt. 

– Det finns starka och välorganiserade krafter ut i Europa som aldrig slutat drömma om Europeiska förenta staterna. Den där handlingsplanen för implementering av den sociala pelaren, tillsammans med den gemensamma upplåning och de nya egna medlen är en viktig del av det projektet. EU:s strategi går idag ut på med små steg ta över politikområde efter politikområde utan genomföra en fördragsreform […] Målet är uppenbart att förvandla den europeiska unionen [...] till en fullskalig europeisk välfärdsstat, sade Ludvig Aspling.

Statsminister Stefan Löfven fick sedan ordet och höll sitt sannolikt hittills längsta tal i EU-nämnden i ämnet hur mycket han gillade ett socialt Europa. Det hela utvecklade sig närmast till ett brandtal för EU-samarbetet och statsminister tog sig tid att läsa upp och argumentera för de alla 20 punkterna i den sociala pelaren. Han påpekade att det i EU sedan långt innan sociala pelaren antogs har funnits stöd i EU-fördragen att besluta i vissa sociala frågor.

– Jag är stolt över att Sverige och Göteborg var värd 2017 för ett möte som satte fokus på de sociala frågorna. Jag är helt övertygad om att ett samhälles framgång bygger mycket på alla människors möjlighet att vara med och känna delaktighet. Ett Europa som bara skulle bygga på marknad, kapital och företags möjligheter blir inget bra Europa, sade Stefan Löfven.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret