Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Kungsgatan i Stockholm. Arkivbild.

Ny svensk EU-diskussion startar

STOCKHOLM 10 maj 2021

Inget nytt beslutade men väl en stor EU-diskussion hoppas EU-minister Hans Dahlgren som bli resultatet av EU:s så kallade framtidskonferens som nu startar i Sverige och övriga EU och ska pågå i ett år.

Nu startar EU:s ny framtidskonferens som under ett år ska  genomföras lokalt, nationellt och på EU-nivå. EU-minister Hans Dahlgren (S) invigde på måndagen den svenska delen av EU:s framtidskonferens – ett medborgarforum och dialog om framtidens europeiska frågor. 

 – Vi har som ambition att nå ut till så många som möjligt och resonera om mervärdet av att vi är med i EU och framför allt få fram åsikter om vad unionen bör göra framöver, säger Hans Dahlgren under den digitala invigningen. 

Samtidigt betonar han att detta inte är ett beslutsforum som tar över det vanliga beslutsfattandet i EU. 

– Det är väldigt viktigt att vi inte skapar några förväntningar om att detta är ett nytt sätt att få vara med och bestämma. Det är stort nog att försöka få ett bredare engagemang i en diskussion mellan medborgarna runt om i Europa, säger Hans Dahlgren och betonar: Vi behöver höra mer på medborgarna.

Det finns inga beräkningar på hur många svenskar som kommer att delta i diskussionerna men Dahlgren är optimist och “hoppas det blir många”.

Om många under framtidskonferensen kommer att uttrycka bekymmer kring demokratins utveckling i Europa och rättsstatens tillbakagång i vissa medlemsländer och vill att EU ska få möjligheten att utesluta länder, är Sverige då beredd att stödja det och begära ändring av Lissabonfördraget?

– Det finns inget sådant förslag från vår sida. Jag tycker för egen del att det är fel väg att gå att utesluta ett land ur unionen. Jag menar att vi inte ska ge upp hoppet om att människorna i de här länderna kommer att tycka att landet bör ta en annan inriktning. Om man skulle utesluta ett land skulle det skapa sådana känslor i det landet som skulle göra det väldigt svårt att komma tillbaka även om man bytt regering och har en annan inriktning på politiken, säger Dahlgren till Europaportalen.

Men frågan om framtidskonferensens roll är inte huggen i sten. Även om det är medlemsländerna som ensamma bestämmer om fördraget ska ändras finns olika åsikter inom EU vad konferensen ska kunna leda till.

EU-parlamentet genom dess representant Guy Verhofstadt, en belgisk liberal, ser framtidskonferensen som en stor möjlighet att stärka EU och kanske även öppna fördraget.

– Ingenting är omöjligt, sade Verhofstadt i april som menar att syftet med konferensen är att ta fram en ny vision för EU:s framtid.

Tidigare har kommissionen varit inne på att konferensen kanske kan leda till nya EU-lagar.

– När vi hört vad medborgarna vill ska vi försöka omvandla detta till konkret politik, möjligen även genom lagstiftning, sade demokratikommissionären Dubravka Šuica 2020 som även lovade att eftersträva ett mindre EU om en majoritet av medborgarna vill det.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret