Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentarikern Karin Karlsbro (L) kommer bojkotta nästa veckas parlamentsmöte i Strasbourg och uppmanar andra politiker att följa hennes exempel.

Debatt: Debatt: Bojkotta Strasbourg

Karin Karlsbro (L) 3 juni 2021

Så länge pandemin inte är över är det extrem oansvarigt av Europaparlamentets ledning att kalla till fysiskt möte i Strasbourg och därmed tvinga fram en förtida flyttcirkus mellan Bryssel och Strasbourg. Jag bojkottar därför Strasbourgsmötet i nästa vecka och uppmanar andra Europaparlamentariker att göra det samma, skriver Karin Karlsbro, Europaparlamentariker (L).

Trots att EU-länderna brottas med en pandemi som hotar liv och hälsa har nu EU-parlamentets ledning beslutat att vi redan i nästa veckan ska sätta igång med flyttcirkusen mellan Bryssel och Strasbourg igen. 

Det är extremt oansvarigt att ens tänka tanken att helt i onödan förflytta många hundratals människor mellan områden med hög smittspridning, och samla lika många människor i byggnader som inte är utformade för att hålla social distans, tvärtom. Detta sker trots att varken alla kollegor, eller alla personal, ännu fått sin första dos vaccin och utan plan för att hantera utbrott av sjukdomen på plats.

Att detta sker samtidigt som EU:s ledare uppmanar alla andra att göra enorma uppoffringar för att minska risken för att fler blir sjuka är respektlöst och omdömeslöst.

Det har bevisligen gått alldeles utmärkt att, som vi gjort i över ett år nu, jobba både från Bryssel och digitalt från hemlandet. Vi ska självklart inte resa i onödan innan vaccinet kunnat ges till tillräckligt många. Av omtanke om andra och i solidaritet med alla som kan drabbas, särskilt riskgrupper, tänker jag därför bojkotta den session som planeras äga rum i Strasbourg i juni och jag uppmanar mina svenska, och europeiska kollegor, att göra detsamma.

Därefter måste vi fortsätta kämpa för att parlamentets meningslösa flyttkarusell mellan Bryssel och Strasbourg läggs ned för gott. Det är ett slöseri av resurser, tid och framförallt av skattebetalares pengar.

Det mesta av Europaparlamentets dagliga arbete sker i Bryssel, där bor också de flesta som arbetar i parlamentet. De som är anställda för att assistera oss parlamentariker till exempel. I deras kontrakt, som utfärdas av parlamentet, står att deras arbetsplats är i Bryssel. Dock står det i EU-fördraget från 1992 att parlamentet varje år ska hålla 12 plenarsessioner i Strasbourg. Det här innebär att hela Europaparlamentet en gång i månaden måste förflytta sig från Bryssel till Strasbourg. Kostnaden för detta beräknas ligga på nästan 1,1 miljarder kronor varje år och det bidrar med utsläpp på 19 000 ton CO² årligen.

De flesta EU-länder vill att Europaparlamentet endast ska ha ett säte - Bryssel. Frågan har lyfts åtskilliga gånger i parlamentet men det är framförallt Frankrike som blockerar en reform. Frankrike är en av EU:s ursprungliga medlemmar och det är viktigt för dem att vara hem åt en av EU:s institutioner. Men det är inte skäl nog för att låta flyttcirkusen fortsätta. Det slösar på EU-medborgarnas skattemedel, tar tid från politiker och tjänstemän och skapar onödiga klimatutsläpp.

Läget för frågan har länge varit låst. Det skulle krävas en global pandemi utan motstycke i modern tid för att få stopp på resorna, om än tillfälligt. Innan coronapandemin påstod många att distansomröstning var omöjligt, det skulle bli för krångligt, för rörigt. Men givet läget har vi sett med egna ögon att det var fullt möjligt för oss parlamentariker att fatta beslut utan att åka till Strasbourg en gång i månaden. När coronakrisen är över vore det bakåtsträvande att återgå till den kostsamma, slösaktiga modellen.

Mitt i allt elände och mänskligt och ekonomiskt lidande så har coronakrisen tvingat oss att se möjligheter vi inte trott varit möjliga. Vi har exempelvis sett att vissa möten funkar utmärkt att genomföra på distans. coronakrisen tvingade oss att börja nyttja den moderna teknikens fördelar vilket sparar tid, resurser och gör vårt arbete mer grönt och effektivt. I den kris vi befinner oss nu behövs ett gott ledarskap där alla tar ansvar för sitt agerande och sina verksamheter. Det gäller också Europaparlamentet.

Karin Karlsbro
Europaparlamentariker (L)

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret