Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Sverige på vaccineringsefterkälken i EU

BRYSSEL 29 juni 2021

De flesta EU-länder har i nuläget vaccinerat en större andel av sin befolkning än Sverige. 

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC samlar löpande in information om hur många som vaccinerats mot covid-19 i medlemsländerna. Den senaste sammanställningen visar att Malta och Belgien ligger i topp när det gäller andelen av befolkningen som fått minst en dos av vaccinet, båda med över 71 procent. Motsvarande andel i Sverige är drygt 55 procent vilket är lägre än EU-snittet.

Malta ligger i klar topp när det gäller andelen som är helt vaccinerade där två av tre vuxna fått tillräcklig dos. I Sverige är en av tre fullvaccinerade – vilket är  under EU-genomsnittet.

Sverige kan missa EU-mål

EU har som mål att minst 70 procent av den vuxna befolkningen ska vara helt vaccinerade innan slutet av sommaren. Om det nuvarande antal doser som ges i varje medlemsland fortsätter i samma takt kommer Sverige inte att klara av det målet, enligt Politicos beräkningar.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret