Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-domstolen har vid ett flertal tillfällen tidigare dömt ut polska så kallade reformer av domstolsväsendet för att bryta mot EU-rätten. Arkivbild.

EU-domstolen: Polsk disciplinering av domare olaglig

BRYSSEL 15 juli 2021

EU-domstolen dömer ut den polska disciplineringsnämnden som regeringen kan använda för att bli av med misshagliga domare och utöva politisk kontroll av domslut.

Den polska regeringen har låtit inrätta en disciplineringsnämnd vid landets Högsta domstolen. Nämnden har rätt att häva immuniteten för domare, reglera arbetsrätt, social trygghet och pension för domare i högsta domstolen. Regeringen kan indirekt tvinga bort misshagliga domare, något som skett vid ett flertal tillfällen. 

EU-kommissionen kritiserat nämnden för att inte vara tillräckligt oberoende från politisk påverkan och tagit frågan till EU-domstolen som i dag torsdag meddelade sin slutliga dom.

”Nämnden tillhandahåller inte alla garantier om opartiskhet och oberoende och är i synnerhet inte skyddad från det direkta eller indirekta inflytanden från den polska lagstiftande och verkställande makten”, heter det i ett uttalande från EU-domstolen.

EU-domstolen pekar på att ledamöterna i både Högsta domstolen och disciplineringsnämnden utses av Nationella domstolsrådet vars 15 medlemmar i sin tur väljs av parlamentet. Nationella domstolsrådet ”har omorganiserats markant av den polska [regeringen och parlamentet]”, anser EU-domstolen.

Enligt torsdagens dom kan upplägget med disciplineringsnämnden även användas för att utöva politisk kontroll över domslut i andra domstolar och tryck på domare för att påverka deras beslut.

I går onsdag slog den polska författningsdomstolen fast att landet inte behöver följa EU-domstolens tidigare beslut att tillfälligt stoppa alla ärenden i disciplineringsnämnden. Det tolkas av vissa bedömare som ett tecken på att Polen inte kommer att följa EU-domstolens slutliga dom i frågan.

EU-domstolen har vid ett flertal tillfällen tidigare dömt ut de polska så kallade reformerna av domstolsväsendet som det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa drivit igenom sedan det kom till makten 2015.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret