Annons

Ungern och Polen har två månader på sig att svara på EU-kommissionen invändningar. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-process mot hbtq-diskriminerande Ungern och Polen inledd

EU-kommissionen tar första steget mot att dra Polen och Ungern inför EU-domstolen för ländernas diskriminering av hbtq-personer.

I förra veckan trädde en ny lag mot pedofili i kraft i Ungern. Inbakat i lagen finns ett förbud mot att sprida information om homosexualitet och könsbyte till personer under 18 år.  Lagen har fått ovanligt omfattande kritik från både EU-länders högsta politiska ledare och EU-parlamentet.

I dag torsdag meddelar EU-kommissionen att man inleder ett så kallat överträdelseförfarande mot den ungerska regeringen – det första steget som kan leda till en rättsprocess i EU-domstolen. 

Den ungerska regeringen försvarar lagen med att den är till för att skydda barn, något kommissionen inte håller med om.

”Ungern har inte förklarat varför barns exponering för hbtq-innehåll i sig skulle vara skadligt för deras välbefinnande eller inte vara förenligt med barnets bästa”, heter det i ett uttalande från kommissionen.

Annons

Man invänder även mot ett krav som infördes i Ungern tidigare i år om att en barnbok med hbtq-innehåll måste märkas med texten ”beteende som avviker från traditionella könsroller”. 

Samtidigt inleds ett liknande förfarande mot Polen för de så kallade hbtq-fria zonerna som många kommuner och regioner i landet har infört sedan 2019. Kommissionen anser att dessa bryter mot EU-lagstiftning om icke-diskriminering på grund av sexuell läggning.

Björk: På tiden

– Det var på tiden att kommissionen använder sig av de verktyg de faktiskt har för att sätta stopp för attackerna på hbtqi-personers rättigheter, sade EU-parlamentariker Malin Björk (V) i ett uttalande.

Svar inom två månader

Ungern och Polen har nu två månader på sig att svara på kommissionens invändningar.