Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ungern och Polen har två månader på sig att svara på EU-kommissionen invändningar. Arkivbild.

EU-process mot hbtq-diskriminerande Ungern och Polen inledd

BRYSSEL 15 juli 2021

EU-kommissionen tar första steget mot att dra Polen och Ungern inför EU-domstolen för ländernas diskriminering av hbtq-personer.

I förra veckan trädde en ny lag mot pedofili i kraft i Ungern. Inbakat i lagen finns ett förbud mot att sprida information om homosexualitet och könsbyte till personer under 18 år.  Lagen har fått ovanligt omfattande kritik från både EU-länders högsta politiska ledare och EU-parlamentet.

I dag torsdag meddelar EU-kommissionen att man inleder ett så kallat överträdelseförfarande mot den ungerska regeringen – det första steget som kan leda till en rättsprocess i EU-domstolen. 

Den ungerska regeringen försvarar lagen med att den är till för att skydda barn, något kommissionen inte håller med om.

”Ungern har inte förklarat varför barns exponering för hbtq-innehåll i sig skulle vara skadligt för deras välbefinnande eller inte vara förenligt med barnets bästa”, heter det i ett uttalande från kommissionen.

Man invänder även mot ett krav som infördes i Ungern tidigare i år om att en barnbok med hbtq-innehåll måste märkas med texten ”beteende som avviker från traditionella könsroller”. 

Samtidigt inleds ett liknande förfarande mot Polen för de så kallade hbtq-fria zonerna som många kommuner och regioner i landet har infört sedan 2019. Kommissionen anser att dessa bryter mot EU-lagstiftning om icke-diskriminering på grund av sexuell läggning.

Björk: På tiden

– Det var på tiden att kommissionen använder sig av de verktyg de faktiskt har för att sätta stopp för attackerna på hbtqi-personers rättigheter, sade EU-parlamentariker Malin Björk (V) i ett uttalande.

Svar inom två månader

Ungern och Polen har nu två månader på sig att svara på kommissionens invändningar.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret