Annons

EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis, en konservativ lett. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kommissionen fortsatt missnöjd med Ungerns coronaplan

Bristande åtgärder för att komma åt korruption har gjort att EU-kommissionen inte kan godkänna Ungerns plan för landets användning av unionens coronastödsmiljarder. Man föreslår nu att granskningen förlängs med ytterligare två månader.

För att få pengar från EU:s stora coronafond, där bidragsdelen uppgår till 390 miljarder euro, måste medlemsländernas regeringar presentera planer på hur och på vad de ska använda dem.

Efter att planerna skickats in ska kommissionen inom en tvåmånadersperiod göra en utvärdering av planerna. För Ungerns plan löpte den tidsfristen ut den 12 juli. Trots det har förhandlingar mellan kommissionen och den ungerska regeringen pågått. Kommissionens huvudinvändning mot planen är att den inte innehåller tillräckliga garantier mot att pengarna kan hamna i korrupta händer.

Men i går måndag meddelade EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis att kommissionen föreslagit ett förlängning av tidsfristen med två månader till sista september. Enligt en kommissionstalesperson i dag tisdag ska den ungerska regeringen ha "svarat kontruktivt" på förfrågan utan att vilja gå på vad detta innebär.

Vad som händer om ett lands coronaplan inte godkänns inom den givna tidsramen har EU-kommissionens presstjänst hittills inte kunnat eller velat svara på. Den har dock meddelat att det inte finns några formella hinder mot att förlänga tidsfristen hur många gånger som helst.

Orbán: Våra pengar

Ungerns premiärminister Viktor Orbán sade i ett radiosamtal i förra veckan att landet till slut kommer att få pengarna ur coronafonden. I Ungerns fall rör det sig om 7,1 miljarder euro.

– Naturligtvis är pengarna våra. Det råder ingen större debatt om detta, [kommissionen] kan skjuta upp det men den kan inte inte ge oss dem efter – och jag upprepar – det är ingen gåva, det är pengar som ska betalas till oss, sade Orbán.

När väl kommissionen gett sitt utlåtande om de respektive coronaplanerna har medlemsländerna i ministerrådet fyra veckor på sig att slutligen godkänna dem.