Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Kommissionen tvekar om Ungerns coronaplan

BRYSSEL 8 juli 2021

Oro för korruption gör att godkännandet av Ungerns plan för hur man ska använda EU:s coronafondspengar kan försenas.

För att få pengar från EU:s stora coronafond, där bidragsdelen uppgår till 390 miljarder euro, måste medlemsländernas regeringar presentera planer på hur och på vad de ska använda dem. Efter att planerna skickats in ska kommissionen inom en tvåmånadersperiod göra en utvärdering av planerna. 

På måndag i nästa vecka löper den tvåmånadersfristen för den ungerska coronafondsplanen ut. Landet har begärt 7,1 miljarder euro ur fonden, motsvarande fem procent av landets BNP. Men enligt uppgifter i bland annat Politico och nyhetsbyrån Bloomberg kommer kommissionen inte ge sitt godkännande i tid med hänvisning till att det ungerska förslaget inte innehåller tillräckliga åtgärder för att förhindra korruption.

Ungern hör tillsammans med Rumänien och Bulgarien till de tre korruptaste EU-länderna, enligt Transparency International.

När väl kommissionen gett sitt utlåtande om de respektive coronaplanerna har medlemsländerna i ministerrådet fyra veckor på sig att godkänna dem.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret